≫ 

Moskva: Obustavljeno kretanje brodova kroz crnomorski koridor

Rusija je u subotu saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koja su angažovana za obezbeđenje žitnog koridora

  • 2
Teretni brod Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je danas da će kretanje brodova kroz sigurnosni koridor u Crnom moru biti obustavljeno dok se ne razjasni situacija sa navodnim napadima Ukrajine na Sevastopolj.

- Dok se ne razjasni situacija oko terorističke akcije Ukrajine izvršene 29. oktobra protiv vojnih i civilnih brodova u Sevastopolju, kretanje bezbednosnim koridorom, predviđenim Crnomorskom inicijativom je obustavljeno - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dodaju da je "nedopustivo" da ukrajinski brodovi prolaze kroz sigurnosni koridor jer ga Ukrajina koristi za sprovođenje vojnih akcija.

- Kretanje brodova duž bezbednosnog koridora je neprihvatljivo, jer ga ukrajinsko rukovodstvo i komanda Oružanih snaga Ukrajine koriste za izvođenje vojnih operacija protiv Ruske Federacije - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Naglašavaju da Rusija kao glavni učesnik sporazuma u okviru Crnomorske inicijative ne izlazi iz njih, već obustavlja svoje učešće.

Rusija je u subotu saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koja su angažovana za obezbeđenje žitnog koridora.

Dogovor koji su postigli Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske rezultirao je izvozom nekoliko miliona tona prehrambenih proizvoda iz crnomorskih luka u Ukrajini.

Video: Hil: Srbija treba da se osloni na više gasovoda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan Ktć

    31. oktobar 2022 | 22:43

    Može li se zamisliti išta gluplje od toga - napadati brodove protivnika dok ti obezbeđuju prolaz brodova za izvoz TVOG žita, koje ti donosi preko potreban novac?!? Bravo za " genijalno" ukrajinsko rukovodstvo. Zar su mislili da Rusi neće reagovati?

  • Perica

    31. oktobar 2022 | 23:10

    I treba! Nacisti sa Britancima koriste svaku priliku da nanesu štetu svemu za šta se napravi dogovor. Ovu pogan treba zaustaviti na svaki način!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA