Libi i Ebi su ubijene pre 5 godina: Osumnjičen je farmaceut čija je kuća blizu mesta gde su pronađena tela

Kada je u petak podignuta optužnica, Libina sestra Kelsi Džerman je na Tviteru napisala da je "danas dan" koji su čekali

  • 0
Richard Matthew Allen Foto: Indiana State Police

Muškarac (50) koji je uhapšen prošle nedelje u vezi sa ubistvima iz 2017. godine, sada je optužen nakon više od pet godina za dvostruko ubistvo najboljih prijateljica tinejdžerki Libi Džerman i Ebi Vilijams.

Ričard Metju Alen, iz Delfija u Indijani, priveden je u sredu, 26. oktobra i odveden u zatvor okruga Kerol. U petak je optužen za dva ubistva i prebačen je u državni objekat, navodno zbog sopstvene bezbednosti.

Državna policija Indijane objavila je optužbe u ponedeljak - bombastični razvoj u ovom visokoprofilnom slučaju koji je potresao malu, blisko povezanu zajednicu Delfi i koji je ostao nerešen duže od pola decenije.

Alen se izjasnio da nije kriv po optužbama i kako se navodi, odbija da sarađuje sa istragom.

Nije jasno koje su informacije dovele do hapšenja Alena sada, više od pet godina od ubistava 2017. godine.

Richard Matthew Allen, Libby German, Abby Williams Baka i deda ubijene Libi, Foto: Tanjug/AP

Zvaničnici ne bi isključili mogućnost da su i drugi pojedinci bili umešani u brutalna ubistva tinejdžerki i, ako je tako, obećali su da će se i oni suočiti sa optužbama.

Kada je u petak podignuta optužnica, Libina sestra Kelsi Džerman je na Tviteru napisala da je "danas dan" koji su čekali.

- Samo znajte koliko sam zahvalna. Za sada nema komentara, za bilo kakva pitanja obratite se tužilaštvu okruga Kerol. Konferencija za novinare je predviđena u ponedeljak u 10 časova. Tada ćemo reći više. Danas je taj dan - rekla je ona.

Pre njegovog iznenadnog hapšenja, Alenovo ime nikada ranije nije bilo javno povezano sa ubistvima.

Evo šta znamo o njemu:

Ko je Ričard Alen?

U vreme ubistva, Alen je imao 44 godine.

Ovaj 50-godišnjak je lokalni stanovnik Delfija, malog grada sa oko 3.000 ljudi u kome su tinejdžerke živele sa svojim porodicama pre ubistava. Njegova porodična kuća je manje od pet minuta vožnje udaljena od mesta gde su pronađena tela Libi i Ebi.

Prema onlajn zapisima, Alen je živeo u Delfiju najmanje od 2006. godine, a u Indijani ceo svoj odrasli život.

Oženjen suprugom Keti sa kojom ima odraslu ćerku, Alen je školovani farmaceutski tehničar, a poslednju farmaceutsku licencu je dobio u februaru 2018., godinu dana nakon ubistava. Trenutno radi u lokalnoj apoteci i svakodnevno dolazi u kontakt sa članovima zajednice.

Libini baka i deda Majk i Beki Peti rekli su da ga se sećaju iz prodavnice.

- Šokirani smo i tužni da saznamo da je jedan od zaposlenih u našoj radnji uhapšen kao osumnjičen za ove zločine. Spremni smo da sarađujemo sa policijskom istragom na bilo koji način - rekli su iz apoteke.

Richard Matthew Allen, Libby German, Abby Williams Foto: Jeremy Hogan/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Lokalno stanovništvo je ostalo šokirano kada je u petak izašla vest o njegovom hapšenju, rekavši da deluje "kao normalan momak".

Libin deda rekao je novinarima posle konferencije za štampu u ponedeljak da se optuženi ubica njegove unuke sve vreme "krio na vidnom mestu".

Takođe se ispostavilo da je optuženi ubica drsko pozirao za nasmejani selfi ispred jedne od policijskih skica osumnjičenog za ubistvo Libi i Ebi. Na jezivoj fotografiji, koju je u decembru 2021. objavila Alenova supruga Keti na Fejsbuku, Alen se vidi kako se smeje pored svoje supruge u lokalnom baru u Delfiju. Na zidu iza njega je policijska skica iz 2019. Alen ima neku sličnost sa crtežom.

Selfi je objavljen na društvenim mrežama istog meseca, istražitelji su izdali novi apel pozivajući građane da iznesu informacije o onlajn nalogu za hvatanje osobe za koju se smatra da je povezana sa ubistvima.

Pre hapšenja zbog sumnje za dvostruko ubistvo, izgleda da Alen nije imao krivični dosije. Međutim, u zatvorskoj evidenciji okruga Kerol navodi se da se Alen takođe zove Kreg Ros Rentfrov.

Šta se desilo sa Libi i Ebi?

Libi i Ebi su nestale 13. februara 2017. nakon što su krenule na pešačenje.

Njihova tela su otkrivena sledećeg dana u šumovitoj oblasti nedaleko od staze.

Policija je godinama odbijala da kaže kako su devojke umrle i otkrila je nekoliko detalja o mestu zločina.

Međutim, šokantni novi detalji o ubistvima izašli su na videlo u zahtevu za nalog za pretres koji je dobio podcast The Murder Sheet i podeljen sa The Independent-om još u maju.

Nalog, koji je izdao agent FBI-ja koji istražuje ubistva još 2017. godine, bio je da se izvrši pretres kuće lokalnog čoveka Ronalda Logana.

U njemu je agent otkrio da su devojke izgubile "mnogo" krvi i da se veruje da je njihov ubica pomerio i postavio njihova tela, pre nego što je sa lica mesta poneo neku vrstu suvenira.

Po prvi put, poternica je takođe otkrila da su tinejdžerke ubijene nekom vrstom oružja.

Ubica bi bio prekriven krvlju žrtava nakon ubistava zbog toga što su žrtve izgubile veliku količinu krvi na mestu zločina.

- Zbog prirode rana žrtava, skoro je izvesno da bi počinilac zločina imao krv na svojoj licu/odeći.

Zastrašujući snimak osumnjičenog

Na dan kada su devojke nestale, Libi je objavila fotografije na Snepčetu na kojima se ona i Ebi šetaju stazom.

Veruje se da je slika dve najbolje prijateljice njihova poslednja fotografija pre nego što su umrle.

Libi je takođe snimila video na svom telefonu - čoveka obučenog u plave farmerke, plavu jaknu i kapu kako hoda napuštenim železničkim mostom.

Istražitelji su objavili zrnastu sliku sa snimka i zastrašujući zvuk muškarca koji govori dvema devojkama: "Idite niz brdo".

Istražitelji su dugo sumnjali da je ovaj čovek ubica devojaka i hvalili su devojke što su dokumentovale video kao dokaz.

Do sada, muškarac nikada nije identifikovan.

Policija je dala opis muškarca: starosti je između 16 i 40 godina, a naveli su i njegovu visinu i težinu.

Dve policijske skice, jedna iz 2017. i jedna iz 2019., distribuirane su o čoveku koji odgovara opisu čoveka na snimku.

Alenova novoobjavljena fotografija ima neku sličnost sa ovim policijskim skicama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA