Dan koji je zauvek promenio Beč: Terorista je 9 minuta pucao po gradu, ubio 4 osobe veče pred lokdaun

Na današnji dan pre dve godine došlo je do terorističkog napada u Beču, u kojem je ubijeno 4 ljudi, a ranjeno više od 20

  • 0
Beč Austrija teroristički napad u Beču Foto: Tanjug/AP

Na današnji dan, pre dve godine, Austrijanac albanskog porekla iz Severne Makedonije Kujtim Fejzulaj, izvršio je teroristički napad u centru Beča, tokom kojeg je ubio četvoro ljudi i ranio više od 20.

Fejzulaj je 2. novembra 2020, veče pred novi lokdaun, kada su građani masovno izašli u kafiće centra Beča, iskoristio za svoj krvavi pir.

On je, krećući se ulicama takozvanog "Bermudskog trougla", gde se nalazi i Sinagoga, pucao na sve ljude koji na koje je naišao.

Čitavih devet minuta trajala je njegova krvava šetnja, pre nego što ga je policija usmrtila.

Kujtim Fejzulai napadač Beč Austrija Albanac Foto: Instagram

Istraga u vezi terorističkog napada trajala je dugo, i tek prošlog meseca počelo je suđenje šestorici koji su optuženi da su mu pomagali u pripremi napada ili barem znali za njegove namere.

Suđenje će, kako je najavljeno, trajati najmanje do kraja proleća iduće godine.

Teroristički napad u Beču pokazao je i propuste bezbednosnih organa, pošto nisu reagovali na informacije iz inostranstva da je napadač pokušao da kupi oružje, a i poverovali su mu da više nije islamista pa je bio prevremeno pušten iz pritvora i nedovoljno praćen.

Usled toga sprovedena je potpuna reorganizacija obaveštajne Savezne službe za borbu protiv terorizma i zaštitu ustavnosti, koja je pretvorena u Direkciju za državnu bezbednost i obaveštajne službe.

Uspostavljen je fond za žrtve ovog napada iz kojeg je do sada isplaćeno oko 1,95 miliona evra porodicama žrtava i žrtvama, saopštilo je Ministarstvo za socijalna pitanja Austrije.

Vlada Austrije je od početka istakla da će preuzeti odgovornost prema žrtvama i porodicama, i da pogođeni imaju pravo na obeštećenje na osnovi Zakona o žrtvama zločina.

Visinu obeštećenja određuju stručnjaci organizacije za pomoć žrtvama zločina "Beli krug", koja je uspostavila posebnu komisiju.

Do sredine oktobra 75 osoba zatražilo je obeštećenje od Fonda, a 51 je već dobilo novac.

Preostalih 24 zahteva trebalo bi da se reši do kraja godine, ukazuje Ministarstvo, prenosi Tanjug.

Pored Fonda za žrtve ovog napada je do sada isplaćeno i oko 300.000 evra na osnovu Zakona o žrtvama zločina 116 lica, od kojih je 93 dobilo paušalno obeštećenje za pretrpljenu bol.

Video: Teroristički napad u Beču: Više mrtvih i ranjenih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA