Bajden upozorio naciju: Američka demokratija je na udaru. Spomenuo je i Trampa

Predsednik je pozvao Amerikance da, ne samo obeshrabre i osude političko nasilje, već i da odbace zastrašivanje glasača na glasačkim kutijama

  • 6
Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD Džozef Bajden okrivio je danas bivšeg predsednika Donalda Trampa da inspiriše najave nekih republikanskih kandidata da će odbiti da prihvate rezultate na predstojećim izborima ukoliko na njima izgube i da to predstavljaja pretnju demokratiji.

Bajden je, u svom vanrednom obraćanju naciji, pozvao Amerikance da se ujedine u opoziciji "političkom nasilju" na parlamentarnim izborima koji su zakazani za 8. novembar, prenosi BBC.

Predsednik SAD je rekao da je "američka demokratija na udaru" jer Tramp nije prihvatio rezultate izbora 2020. godine na kojima je izgubio.

- On odbija da prihvati volju naroda, odbija da prihvati da je izgubio - rekao je Bajden.

Bajden je rekao da je Trampova "velika laž da su izbori 2020. ukradeni" bila podstrek i za napad na Pola Pelosija, supruga predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi, kao i za pobunu u Kapitolu 2021. godine.

- To je laž koja je podstakla opasan porast političkog nasilja i zastrašivanja birača u poslednje dve godine - rekao je Bajden.

- Nemojte se prevariti. Demokratija je na glasačkom listiću za sve nas - rekao je Bajden u govoru samo nekoliko dana pre nego što Amerikanci odluče hoće li demokrate zadržati kontrolu nad američkim Senatom i Predstavničkim domom ili će vlast predati republikancima.

Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Predsednik je pozvao Amerikance da, ne samo obeshrabre i osude političko nasilje, već i da odbace zastrašivanje glasača na glasačkim kutijama.

- Demokratija je nesavršena. Uvek je bila, ali svi smo pozvani da je branimo, sada - istakao je on.

Bajden je rekao da "sudbina nacije" leži na ljudima, i dao je optimističan ton na kraju svog 20-minutnog govora.

- Moji sugrađani Amerikanci, susrešćemo se ovog trenutka. Samo se moramo setiti ko smo. Mi smo Sjedinjene Američke Države. Ne postoji ništa izvan naših mogućnosti ako to učinimo zajedno - rekao je.

Da podsetimo, sledećeg utorka u SAD-u se održavaju izbori za parlament.

Glasačka prevara izuzetno je retka u Americi, ali je značajan broj Amerikanaca zabrinut.

Anketa Reutersa/Ipsosa koja je zaključena u ponedeljak pokazala je da 49 posto Amerikanaca smatra da je izborna prevara široko rasprostranjen problem, a to misli 34 posto demokrata i 69 posto republikanaca.

Oko 44 posto reklo je da su zabrinuti da su izbori u SAD-u namešteni, uključujući 28 posto demokrata i 62 posto republikanaca.

Video: Jedini svetski lider koji je dobio dozvolu da ne ide autobusom: Bajdena je na sahranu dovezla Zver

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA