≫ 

Slučaj Gogić: Američko tužilaštvo obezbedilo svedoke saradnike i snimke tajnih sastanaka

Navodi se i da tužilaštvo ima fotografije pronađenih narkotika, njihove markirane markice i ambalažu, kao i izveštaje o laboratorijskim ispitivanjima

  • 1

U Zahtevu o određivanju pritvora osumnjičenom za šverc 22 tone kokaina, crnogorskom državljaninu Goranu Gogiću njujorški okružni tužilac Bron Pis naveo je da ta institucija poseduje jake dokaze protiv okrivljenog.

Gogić je uhapšen u nedelju uveče dok je pokušavao da se ukrca na let za Cirih sa međunarodnog aerodroma u Majamiju, nakon što ga je optužila velika porota u Njujorku.

U Zahtevu za određivanje pritvora navodi se da američko tužilaštvo ima saradnju sa više svedoka saradnika koji su “upoznati sa ključnom ulogom okrivljenog u koordinaciji sa članovima posade na pomorskim komercijalnim teretnim brodovima koji se koriste za transport kokaina, investitorima i izvorima snabdevanja u Kolumbiji, investitorima i vlasnicima kokaina na Balkanu, i radnici koji primaju i distribuiraju kokain u evropskim lukama”, prenosi RTCG.

Dodaje se da je tužilaštvo u posedu elektronskih komunikacija, “uključujući snimke sastanaka na kojima su zaverenici razgovarali o teretu droge i zapljeni i gubicima koji proizilaze iz zaplene”.

Navodi se i da tužilaštvo ima fotografije pronađenih narkotika, njihove markirane markice i ambalažu, kao i izveštaje o laboratorijskim ispitivanjima.

Neki od dokaza koje će američke vlasti koristiti u procesu protiv Gogića su, i fotografije optuženog na sastancima sa saučesnicima na kojima se razgovaralo o trgovini narkoticima.

- Snimljena komunikacija uključuje konkretnu diskusiju o ulozi optuženog u zaveri, uključujući njegov kontakt sa raznim kolumbijskim narko-trgovcima koji su odvojeno utovarili brodove, kao i njegovo diskreciono pravo i kontrolu nad odlučivanjem kako će različite grupe investitora podeliti gubitke koji proizilaze iz određenih zaplena - navodi se u Zahtevu o određivanju pritvora.

Američko tužilaštvo u posedu ima i snimke diskusije kriminalne grupe, u kojoj nakon zaplene kokaina pokušavaju da identifikuju “cinkaroša”.

- Položaj optuženog kao visokog trgovca narkoticima za balkanske kartele takođe govori o njegovoj opasnosti - navodi se u pomenutom Zahtevu.

Gogić se u ponedeljak prvi put pojavio u Majamiju, pred federalnim sudom.

Gogićev advokat Lorens Hašiš za “Majami Herald” je kazao da su “ove optužbe za njega potpuno iznenađenje” te da njegov branjenik “drži svoju nevinost i planira da se bori protiv ovih optužbi”.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA