Na današnji dan pre 100 godina pronađena impresivna Tutankamonova grobnica: O njoj kruži priča o prokletstvu

Ova spektakularno otkriće je poznato po velikoj količini vrednih antikviteta koji su nađeni u grobnici

  • 0
Tutankamonovo blago Foto: AP/Tanjug

Jedno od najspektakularnijih otkrića u istoriji arheologije dogodilo se na današnji dan pre sto godina kada je kod Tebe u Dolini kraljeva, engleski arheolog Hauard Karter otkrio netaknutu grobnicu faraona Tutankamona, vladara iz devetnaeste egipatske dinastije.

Karter, čija je istraživanja finansirao lord Karnarvon, zajedno sa svojim timom započeo je iskopavanje lokaliteta novembra 1922.

On je pažnju posvetio kolibama koje je prethodnih sezona zanemarivao. Nakon što su kolibe, zajedno sa ruševinama ispod njih, očišćene, otkrivene su i stepenica isklesane u steni. Stepenice su delimično iskopane, sve dok Karter nije naišao na ulaz u grobnicu, na kojem su bili utisnuti nejasni kartuši.

Kako navodi Wikipedia, kada su stepenice bile u potpunosti očišćene, omogućeno je čitanje pečata na dnu ulaza, a na njima je bilo ispisano Tutankamonovo ime.

Na kraju predvorja, koje je otkriveno mukotrpnim čišćenjem jer je bilo u potpunosti blokirano, nalazila su se još jedna zapečaćena vrata. Karter je uspeo da načini mali otvor u njima i, proturivši sveću, zavirio je unutra.

- U početku nisam video ništa. Sveća je zatreperila u dodiru sa vrućim vazduhom, ali kako su mi se oči privikavale na svetlost, detalji odaje su se polako izdizali iz magle. Neobične životinje, statue, i zlato. Svuda svetlucanje zlata - kasnije će napisati.

Ova spektakularno otkriće je poznato po velikoj količini vrednih antikviteta koji su nađeni u grobnici.

Osam punih godna trebalo je da se grobnica isprazni, a njen celokupan sadržaj transportovan je u Egipatski muzej u Kairu.

Prokletstvo Tutankamonove grobnice

Spletom nesrećnih okolnosti počele su da kruže i priče o prokletstvu Tutankamonove grobnice.

Nije dugo trebalo da se proširi priča o Tutankamonovoj kletvi kada je lord Karnarvon umro prilikom inficiranja rane koju je sebi naneo prilikom brijanja, prenosi National Geographic Srbija.

Nakon Karnavona, kao žrtve Tutankamonove kletve pominjani su i Džordž Džej Guld I, koji je nakon posete grobnici dobio groznicu i preminuo, egipatski princ kojeg je posle obilaska grobnice upucala supruga, Karnavonov polubrat koji je umro od sepse nakon operacije, itd.

Štaviše, na ovom spisku je i Hauard Karter, iako je istraživač umro 16 godina nakon otvaranja grobnice.

Dženifer Vagner, egiptolog Univerziteta u Filadelfiji, kaže da se u svakoj drevnoj egipatskoj grobnici nalaze insekti, buđ i bakterije koje su se taložile i po hiljadu godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA