Kan upucan, prvi premijer i premijerka ubijeni: Postoje 2 načina da lideri vlade u Pakistanu odu sa funkcije?

Prvi premijer Pakistana Liakat Ali Kan ubijen je u oktobru 1951. godine u Ravalpindiju, prva premijerka zemlje ubijena u istom parku 2007. godine

  • 0
Imran Kan Pakistan Foto: Tanjug/AP

Niko nije mislio da će se dogoditi atentat na bivšeg premijera Pakistana Imrana Kana. A opet su svi znali da mogućnost postoji.

Kada se proširila vest o pucnjavi i neuspelog atentata na Kana, došlo je do šoka, panike, besa. On je ove godine u aprilu otkrio da je dobio pretnje ubistvom.

Kan se suočio sa izglasavanjem nepoverenja koje je ovog proleća izazvalo dosta drame u pakistanskoj Narodnoj skupštini, a njegov nevoljni odlazak sa mesta premijera ubrzo je praćen ostavkom cele njegove vlade.

Još jedan premijer Pakistana koji je smenjen bez završenog mandata, iznenađujuće zasedanje Vrhovnog suda u ponoć i strah od mogućeg državnog udara rikošetirao je okolo. Mnogi složeni slojevi pakistanske burne 75-godišnje istorije bili su izloženi u jednoj noći, piše Sky News.

Državni udar je izbegnut, Kan je otišao i rekao da će svoju borbu za pravdu izvesti na ulice.

Bio je zaokupljen brojnim sudskim postupcima protiv njega, uključujući krivična dela terorizma - nepoštovanje suda zbog navodnih verbalnih pretnji upućenih policijskim i pravosudnim zvaničnicima u govoru, što je on negirao.

Sudovi se često koriste u Pakistanu da bi političare vezali za birokratiju i sprečili ih da se uključe u politički život.

U oktobru, Kan je diskvalifikovan od kandidovanja za političku funkciju na pet godina. Pakistanska izborna komisija presudila je da je obmanuo zvaničnike o poklonima koje je primio od stranih lidera dok je bio u vladi.

Tako je njegova borba za "slobodne i fer izbore" prešla na političke mitinge, a na kraju je njegov dugačak marš do prestonice privukao hiljade ljudi. Na to se gleda kao na Kanov pokušaj da pokaže svoju popularnost i pritisne vlasti da mu dozvole povratak.

Ironično je da je Kan došao na vlast usred navoda o pomoći od strane vojske. On je svrgnut usred glasina da je "uznemirio" vojsku zbog neslaganja oko imenovanja sledećeg komandanta vojske.

Dva načina da premijer napusti funkciju

Čini se da u Pakistanu postoje samo dva načina da premijeri i njihove vlade napuste pozivije - puč - politički i vojni ili atentati.

Prvi premijer Pakistana Liakat Ali Kan ubijen je u oktobru 1951. godine u Ravalpindiju, upucan dvaput u grudi dok se obraćao masi od 100.000 ljudi.

Prva premijerka Pakistana, i prva u muslimanskom svetu na toj funkciiji, Benazir Buto suočila se sa pokušajem atentata u oktobru 2007. godine.

Nekoliko meseci kasnije, u decembru 2007. godine ubijena je u napadu u istom parku u kojem je stradao i prvi premijer. Park se sada zove Liakat garden.

A sada, 15 godina kasnije, Kan se suočio sa gotovo neizbežnim, ali potpuno neprihvatljivim ućutkivanjem.

Kritikovan zbog smirivanja ekstremne desnice

Suočio se sa mnogo kritika jer je umirio ekstremnu desnicu i trošio previše vremena na kritiku političara iz prošlosti, a nedovoljno vremena za upravljanje zemljom i njeno usmeravanje ka prosperitetu.

Ono što ne može da se ospori jeste da je Kan nacionalna ikona. Igrač kriketa koji je postao političar, voljen kao heroj koji je doneo Svetski kup kući 1992. godine, poštovan kao političar koji se bori za pravdu i protiv korupcije.

- Ne možete da ubijete jedinu nadu za Pakistan - rekao je za Sky News Meher Bano Kureši, iz Kanove stranke.

Kanovi pozivi za vlast naroda i pucnjava doveli su do toga da još više ljudi izađe na ulice sa istim pozivom. Ovaj put u besu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA