Zarobljeno na stotinak turista u Peruu u znak protesta zbog zagađenja reke naftom

"Moramo da preduzmemo mere da skrenemo pažnju države"

  • 0
Veliki deo krčenja šuma u brazilskom delu Amazonije vrši se ilegalno da bi se dobio nov prostor za uzgoj stoke. Načelnik zajednice Kaiapo kaže da ne želi drvoseče na svojoj zemlji optužujući ih za prikrivanje ilegalnih radnji i vršenja pritiska na starosedeoce. Kaiapo Indijanci, potpuno odvojeni od civilizacije, već vekovima žive ustaljenim plemenskim načinom života  u srcu brazilske prašume u južnom delu brazilske države Para spadaju u etničke autohtone kulture. Foto: Tanjug/AP/Leo Correa

Pripadnici autohtone zajednice u Peruu zarobili su stotinak turista kako bi skrenuli pažnju vlade na zagađenje reke naftom. Na brodu se nalazi 98 turista od kojih su 23 stranca.

Među strancima su državljani Nemačke, Velike Britanije, Španije i Francuske koji su plovili rekom Maranon kada ih je zaustavio brod Eduardo 11 sa žiteljima Kuninika. Svi putnici su u dobrom zdravstvenom stanju.

- Mi moramo da preduzmemo ove mere da skrenemo pažnju države koja na nas nije obraćala pažnju osam godina - rekao je lider zajednice Votson Truhiljo telefonom za AP, a prenosi ABC News.

Ali je dodao da će zajednica dozvoliti brodu da nastavi put "narednih sati".

On je pozvao vladu predsednika Pedra Kastilja da proglasi vanredno stanje u toj oblasti gde je izlivanje nafte dovelo do zagađenja reke.

Truhiljo je naveo da izlivanje nafte 2014. godine kao i u septembru ove godine "nanelo veliku štetu" ljudima koji zavise od ribolova u reci pošto se uglavnom hrane ribom.

- Ljudi su morali da piju vodu i jedu ribu zagađenu naftom, a vladu to uopšte ne zanima - rekao je on.

Izlivanje nafte pogodilo je oko 1.000 stanovnika ovog gradića, kao i skoro 80 drugih zajednica od kojih mnoge nemaju pijaću vodu, struju i telefon.

Video: Pogledajte kako izgleda život u amazonskom plemenu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA