≫ 

Bečlije se sve češće voze na zdraviji način: Iznajmili bicikle više od 200.000 puta za 7 meseci

Bicikli se najčešće koriste na kratkim relacijama, dok je prosečno vreme vožnje pola sata

  • 2
biciklizam, biciklisti, bicikl Foto: Pixabay/Surprising_Shots

Javni bicikli u Beču su za sedam meseci iznajmljeni više od 200.000 puta, i to u 99 odsto slučajeva preko aplikacije WienMobil, a ostatak telefonskim putem. Najam bicikala moguć je u celom gradu.

Najviše se iznajmljuju na lokacijama u centru grada kada je lepo vreme i u toku vikenda, ali sve više i u opštinama koje do sada nisu nudile ovu uslugu.

Gradske vlasti su saopštile da gradsko preduzeće za javni prijevoz Wiener Linien, osim metroa, tramvaja i autobusa, ima i bicikle za iznajmljivanje. Proteklih nekoliko meseci stanice javnih bicikala postepeno su pripremane, a građanima je u 23 opštine na raspolaganju ukupno 3.000 bicikala.

Kako se navodi, odziv građana je bio veoma pozitivan. U prvom mesecu pre uspostavljanja punog kapaciteta registrovalo se 13.000 korisnika, dok ih je trenutno više od 75.000. Dosadašnje Citybike stanice su zamenjene novom uslugom WienMobil Rad uz postavljanje dodatnih stanica.

- Gusta mreža od 240 stanica pokriva skoro ceo grad te ovaj sistem čini posebno pristupačnim i vrlo popularnim među stanovništvom - izjavio je član gradske vlade za finansije, ekonomiju, rad, međunarodne poslove i javna preduzeća Peter Hanke koji je u julu posetio Sarajevo, prenosi Klix.

Bicikli se najčešće koriste na kratkim relacijama, dok je prosečno vreme vožnje pola sata. Najfrekventniji mesec bio je avgust sa više od 40.000 iznajmljivanja. U Wiener Linienu smatraju da se javni prevoz i iznajmljivanje bicikala savršeno dopunjuju.

Zbog toga su dosadašnju ponudu WienMobil Auto proširili na 50 električnih automobila, a do sledeće godine ovaj broj planiraju i udvostručiti. Vozila se mogu iznajmiti u kategorijama mali i luksuzni auto, a od sledeće godine i u kategoriji transportno vozilo, saopštile su vlasti Beča.

Video: Sedam miliona Kineza vozi električne bicikle

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    5. novembar 2022 | 07:42

    Ne kaze Bill Gates dzabe da je Austrija primerna zelja za Great Reset.

  • BASA

    5. novembar 2022 | 10:39

    Novi Sad je veliki primer za ceo region ! Bicikle , Trotinete , Rolere , VOZE svi !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA