Procurile informacije sa sastanaka Erdogana i Stoltenberga: Turska uslovila ulazak Švedske i Finske u NATO

Novi švedski premijer Ulf Kristersson trebalo bi da poseti Ankaru u utorak kako bi se susreo s Erdoganom

  • 0
Redžep Tajip Erdogan, Jens Stoltenberg Foto: Tanjug/ Turkish Presidency via AP

Turska neće odobriti priključenje Švedske i Finske NATO savezu dok te dve zemlje ne preduzmu neophodne korake, kazao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan šefu Saveza Jensu Stoltenbergu.

Predsednik Turske rekao je da će potezi Švedske i Finske odrediti kako će brz biti proces priključenja i kad će se završiti, piše Guardian.

Ankara je optužila dve nordijske zemlje da omogućuju utočište kurdskim militantima koje Turska smatra teroristima, te je odbila da ratifikuje pristupanje tih zemalja NATO savezu, bez obzira na dogovor postignut u junu.

Erdogan i Stoltenberg su održali privatni sastanak u petak u Istanbulu koji je bio zatvoren za javnost.

Finska i Švedska su u maju odustale od svoje višedecenijske neutralnosti i aplicirale za članstvo u NATO savezu nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Erdogan je zapretio da će blokirati njihov pristupni proces i zatražio neke usptupke, ali u junu je ipak postignut dogovor između Turske, Finske i Švedske koji je uključivao odredbe o izručenjima i razmjenu sigurnosnih podataka.

Novi švedski premijer Ulf Kristersson trebalo bi da poseti Ankaru u utorak kako bi se susreo s Erdoganom, a Stokholm se nada da će poseta dovesti do promene stava Turske.

Video: Vučić je ispratio turskog predsednika koji je boravio u zvaničnoj poseti Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA