≫ 

Tinejdžer izvršio samoubistvo nakon što ga je škola stavila u samicu: Porodica iznela strašne detalje

Porodica mladića koji je izvršio samoubistvo traži odštetu zbog nemarnog postupanja akademije

  • 3

Italijanska porodica tužila je elitni internat okruga Vestčester u kojem se ubio njihov 17-godišnji sin, optužujući zvaničnike da su tinejdžera držali u "samici" nakon što je izbačen zbog varanja na testu, prenosi New York post.

Student na razmeni Klaudio Mandija, pronađen je mrtav u sobi na EF akademiji u Tornvudu u februaru, a obesio se uoči svog 18. rođendana.

Tinejdžer je izbačen zbog varanja na testu iz matematike, a školski službenici su ga primorali da ostane sam u sobi, prema tužbi koju su u petak Vrhovnom sudu okruga Vestčester podneli njegov otac Mauro Mandia i još jedan predstavnik ovog momka.

Roditelji optužuju školske zvaničnike da su doprineli Klaudijevoj smrti tako što su ga stavili u samicu dok je bio emocionalno ranjiv, uprkos tome što se znalo da se Klaudio borio sa ličnim problemima koji su uticali na njegov školski uspeh.

- Bilo je bolno predvidivo da će Klaudija prisiliti u samicu, pothranjivati ga i neadekvatno nadzirati nakon što mu je preneta vest koja mu je promenila život - da će biti izbačen, sve dok je trpeo druge teškoće za koje je EF Akademija znala i lečila ga jer su smatrali da može rezultirati njegovom tragičnom smrću - navodi se u tužbi.

U tužbi se navode krivična smrt, nemar, lažno zatvaranje i emocionalna bol, između ostalih optužbi protiv EF Akademije, četiri službenika škole, njene matične kompanije i 20 drugih neimenovanih optuženih. Klaudijeva porodica traži kaznu za školu, kao i odštetu.

Portparol škole rekao je za NBC News da je tužba sadržala "više netačnih izjava" i osporio tvrdnju da je Klaudio "stavljen u samicu".

- Narativ koji je podeljen u tužbi nije tačan ili zasnovan na činjenicama. Uvereni smo da će nam pravni proces omogućiti da obezbedimo i dokažemo pravni slučaj zasnovan na činjenicama koji govori o tome šta se zaista dogodilo - navodi se u saopštenju.

Mandia i Elizabeta Benesato upisali su svog sina na EF akademiju — koja ima ogromnu školarinu od 66.500 dolara godišnje za studente koji žive sa punim radnim vremenom u kampusu u jesen 2020, nakon što je izrazio interesovanje za međunarodno akademsko iskustvo pre nego što je otišao na univerzitet u Italiji, piše u tužbi.

Primljen je na dvogodišnji program međunarodne mature.

U svojoj prvoj godini u školi, dobio je relativno dobre ocene — uključujući 5 iz matematike i nastavnici su ga primetili kao osobu koja vrlo dobro zna matematiku, "korisnog" i "veoma dobarog učenika matematike".

U novembru 2020, drugi italijanski student koji je izbačen sa akademije takođe je pokušao samoubistvo, prema tužbi, a navodi se da Klaudio nije bio umešan u taj incident.

Sledeće godine počele su nevolje za tinejdžera. Bio je primoran da ostane kod kuće u Batipalji u Italiji nakon zimskog raspusta jer je nekoliko članova porodice zaraženo koro0na virusom. To ga je veoma uznemirio, pa je išao na konsultacije sa socijalnom radnicom zaposlenom na akademiji. Čelsi Lovis.

- To je uzrokovalo da Klaudio zaostane u svom akademskom radu, a kada se vratio u kampus nakon što je bio u karantinu, bio je pod velikim pritiskom da pokuša da ga nadoknadi - navodi se u tužbi.

- Onda, manje od dve nedelje nakon odloženog povratka u kampus, Klaudio je pretrpeo neočekivani gubitak bliskog člana porodice, što ga je užasno uznemirilo i navelo ga da zatraži savet od socijalnog radnika EF Akademije u kući Čelsi Lavs - dodaje se.

Dok je Klaudio tražio psihičku pomoć, izbačen je zbog plagijata i smešten u samicu 14. februara dok roditelji nisu stigli po njega. Dok je bio izolovan od svih ostalih učenika i osoblja, njegovi obroci su dostavljeni pravo u njegovu sobu, gde je smeće počelo da se gomila, piše u dokumentu.

- Klaudio je vrištao i vapio za pomoć dok je bio u samici. Akademija EF i pojedini optuženi su ga bezosjećajno ignorisali - piše u tužbi.

Dan pre nego što se očekivalo da napusti školu, naišao je na trojicu zaposlenih sa vidljivim tragovima na vratu koji su ukazivali na prethodni pokušaj samoubistva.

Sledećeg jutra, Klaudijeva mlađa sestra, koja je takođe bila učenica škole, molila je radnicu Lovis da proveri njenog brata. Lovis je devojci rekla da mu je pokucala na vrata ranije tog jutra i da je verovala da je spavao kada se nije javio.

Kada ga je kasnije tog jutra ponovo proverila, pronađen je mrtav.

- Protokol EF Akademije o samici, u kombinaciji sa njenim krajnje nemarnim i zaista očigledno uvredljivim postupanjem sa Klaudijem koji je već bio u rizičnom stanju, bila je zaista nečuvena i opravdava nametanje kaznene odštete kako bi se osiguralo da se takvo ponašanje nikada više ne ponovi - zaključuje se u tužbi.

Video: Uznemirujuće! Beloruski opozicionar pokušao da izvrši samoubistvo u krcatoj sudnici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    18. novembar 2022 | 06:15

    Šteta I tuga za tako pametnog i lepog mladića i njegove roditelje! Ćamil novog doba. Eto koliko smo odmakli kroz vreme.Sve je isto, a imamo vrhunske psihologe koji znaju da drže onlajn seminare sa divnim temama koji se skupo plaćaju I pri tom koriste plagijate ponosni da su to njihovi radovi i istraživanja, au praksi NIŠTA.

  • Ljubiša

    16. novembar 2022 | 23:28

    Varao, je l'? Ma trebalo je da ga puste i još da mu komisija pomogne i reši zadatke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA