• 0

Šta se ovo dešava: Novi napad orki, potopile su čamac u Portugalu

Novi napad orki na jedrilicu desio se u Portugalu

  • 0
Orke Kitovi ubice

Foto: Zoonar GmbH / Alamy /Profimedia

Orke su napale i potopile još jedan čamac na obali Portugala. Francuska jedrilica, u kojoj su bila četiri putnika, bila je oko 22 kilometra od obale Viana do Kastelo u Portugalu kada su orke napale, navodi se u saopštenju Nacionalne pomorske uprave, prenosi Njuzvik.

Lisabonski Koordinacioni centar za pomorsku potragu i spasavanje je upozoren na incident u 12.05 časova. 1. novembra kada je bilo evidentno da čamac tone. Orke, poznate i kao kitovi ubice, gađaju jedrilice u blizini obale Španije i Portugala od 2020. godine. Susreti su se kretali od orka koje su se jednostavno približavale čamcima do aktivnog mešanja u njih. Čini se da se incidenti ne povećavaju, ali očigledno nisu prestali.

Naučnici ne znaju zašto orke ometaju čamce, ali izgleda da posebno ciljaju na kormila čamaca.

Orke su ogromne životinje i mogu biti dugačke od 5.5 do 7 metara, što znači da su sposobne da nanesu ozbiljnu štetu čamcima. Kada su vlasti stigle u to područje nakon najnovijeg napada, putnike je spasila obližnja jedrilica i niko nije povređen.

Na slici koju su podelile pomorske vlasti vidi se da je čamac do pola potonuo u vodu. Spasilačka stanica Viana do Kastelo stigla je na mesto kasnije da pregleda olupinu. Nije jasno da li je u pitanju ista orka koja izvodi ove napade, ali mnogi veruju da je to jedna mahuna koja nanosi najveću štetu.

- Lokalni naučnici koji su radili sa kitovima ubicama u ovom regionu više od dve decenije imali su detaljniji pogled na incidente, i do sada mislim da je pošteno reći da ne znamo zašto se dešavaju ove nesreće i napadi - rekao je David Lusau, profesor morske održivosti na Tehničkom univerzitetu u Danskoj.

- Izgleda da se pojedini kitovi uključuju u isti obrazac napada, fokusirajući se na kormilo što može dovesti do imobilizacije plovila i potrebe za spasavanjem ili do tragičnih situacija poput najnovije nesreće u kojoj je brod potonuo - dodao je.

Video: Dve orke munjevitom brzinom ščepale foku pa podelile obrok

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok