SAD čekaju napeti i važni izbori: Obama, Tramp i Bajden danas su u ključnoj državi

Džo Bajden koji je dosad najradije izbegavao predizborne skupove u korist prikupljanja donacija za svoju stranku, ući će u arenu na velikom skupu u Filadelfiji, istorijskom središtu američke demokratije

  • 1
Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden, Donald Tramp i Barak Obama danas, tri dana pre parlamentarnih izbora u sredini mandata, borave u istoj saveznoj državi - Pensilvaniji, gde demokrate i republikanci pokušavaju da privuku neodlučne birače mobilizujući i dvojicu bivših predsednika.

Četrdeset četvrti i četrdeset šesti stanar Bele kuće imaće istovremene skupove sa 45. u toj veoma važnoj saveznoj državi, na severoistoku Sjedinjenih Država, pre parlamentarnih izbora koji će udariti temelje za predsedničke 2024.

Interes celokupne javnosti usmeren je prema tom nekadašnjem središtu metalne industrije, gde se republikanski multimilioner Mehmet Oz, po zanimanju hirurg, uz podršku Donalda Trampa, takmiči sa orijašem i bivšim demokratskim gradonačelnikom Džonom Fetermanom za mesto u Senatu, od koga će najverovatnije zavisiti ravnoteža vlasti u gornjem domu koji ima velika ovlašćenja.

Na međuizborima u utorak, 8. novembra, Amerikanci će obnoviti i sva mesta u Zastupničkom domu. U igri je niz mesta lokalnih zastupnika koji odlučuju o politici svoje države u vezi sa pobačajem i sa životnom sredinom.

Obama pomaže Bajdenu

Džo Bajden koji je dosad najradije izbegavao predizborne skupove u korist prikupljanja donacija za svoju stranku, ući će u arenu na velikom skupu u Filadelfiji, istorijskom središtu američke demokratije.

Predveče će se predsedniku, koji će uskoro proslaviti osamdeseti rođendan, na pozornici pridružiti Barak Obama kojem je bio potpredsednik. Obama, 44. predsednik, u subotu ujutru je doputovao u Pitsburg, industrijski grad u Pensilvaniji, gde je pozvao birače da "glasaju" za demokratske kandidate.

Priznao je da je "cela zemlja poslednjih godina prolazila kroz teška vremena", naročito zbog "istorijske pandemije", ali i kritikovao republikance koji žele da "unište socijalnu sigurnost i zdravstveno osiguranje te dodatno smanje porez bogatima i velikim kompanijama".

Nekoliko sati posle, šezdesetak kilometara dalje, drugi bivši predsednik, Donald Tramp, družiće se s republikanskim pristalicama u crvenim kapama u gradiću Latrobeu.

Nakon žestoke kampanje usredsređene na inflaciju, republikanci su sve sigurniji da će 8. novembra lišiti predsednika većine u oba doma. Ako se njihova predviđanja potvrde, republikanski milijarder će, čini se, iskoristiti povoljan vetar i čim pre zvanično objaviti kandidaturu za predsedničke izbore 2024., možda već u trećoj nedelji novembra.

Video: Bajden: I ja sam, kao i mnogi ljudi, imao rak

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sveznalica

    5. novembar 2022 | 23:34

    Republikanski multimiloner dr. Oz, tv licnost za kandidaturu predsednika??? 🤦‍♀️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA