≫ 

Dečak večerao zamrznutu picu i umro od trovanja: Nije jedina žrtva, roditelji traže odgovore

Nejtan je bio prvo dete je prva žrtva slučaja koji slovi za najveći evropski skandal sa hranom u poslednjih 30 godina

  • 1
pica, zamrznuta pica Foto: Serge Tenani / AFP / Profimedia

Kada je osmogodišnji Nejtan Ajeh seo u petak uveče da jede picu sa svojom porodicom u njihovoj kući izvan Pariza, radovao se njihovom tradicionalnom "zabavnom obroku" za vikend. Porodica je kupila smrznutu picu "Buitoni", u šarenom pakovanju. Delovala je bolje od jeftinijih opcija u supermarketu.

Nejtanov otac Johan kaže da se mališan baš radovao ovakvim večerama i da je obožavao kad za obrok bude poslužena pica. Nakon samo dva dana njihov život se pretvorio u pakao.

Nejtan, zdrav i prav dečak, koji je obožavao sport, u utorak je počeo da se žali na bolove u stomaku. Posle nedelju dana lekari su se borili za njegov život na intenzivnoj nezi.

Lekari su Johanu rekli da su mozak, srce i bubrezi dečaka ugroženi. Nakon dijalize, operacije i dva srčana udara, Nejtan je preminuo 18. februara.

Zdravstveni zvaničnici Francuske kasnije će navesti da je infekcija bakterijom Ešerihija koli najverovatnije povezana sa Buitoni picom koju je mališan pojeo.

Nejtan je bio prvo dete je prva žrtva slučaja koji slovi za najveći evropski skandal sa hranom u poslednjih 30 godina.

Zaražavanje Ešerihijom koja je ubila dvoje dece i ozbiljno ugrozila zdravlje više desetina mališana, ostavljajući ih sa doživotnim posledicama, izazvala je nepoverenje Francuza u industriju hrane i dovela do panike kod kupaca.

U središtu kontroverze je Nestle, jedan od najvećih svetskih prehrambenih konglomerata, koji poseduje Buitoni kao deo niza brendova od KitKat-a do Nespresso-a i Haagen-Dazs sladoleda.

Nestle, koji je imao razne kontroverze u svojoj dugoj istoriji – od bojkota nad marketingom adaptiranog mleka za bebe u zemljama u razvoju 1970-ih do svađa oko ekstrakcije flaširane vode u Severnoj Americi – sada se suočava sa jednim od najvećih izazova.

- Bol koji osećamo je neopisiv. Nejtan je verovao nama kao roditeljima i jeo je ono što mu damo. Hoću da nam Nestle objasni kako se ovo dogodilo i šta će učiniti da se ovo više nikada ne ponovi - kaže neutešni Johan.

Pacovi šetali po fabrici?

U toku je preliminarna istraga za ubistvo iz nehata, nanošenje povreda i kršenje uslova za bezbednost hrane. Sada je grupa od 48 porodica, uključujući 55 žrtava, podnela građansku tužbu od 250 miliona evra zbog grubog nemara protiv Nestle France i vrši pritisak da se promeni zakon radi bolje kontrole u ​​prehrambenoj industriji.

U aprilu je država naredila Nestle u Francuskoj da obustavi proizvodnju u fabrici Buitoni na severu zemlje, gde je i pravljena pica od koje se Nejtan otrovao.

Naredba o suspenziji istakla je "pogoršanje kontrole higijene hrane" i rekla da su inspekcije pokazale prisustvo glodara i nedovoljne mere da se spreči da štetočine kontaminiraju lokaciju gde se proizvodi hrana.

Nestle Francuska je prošlog meseca objavio da je testirao više od 2.000 uzoraka iz svoje fabrike, i da se kontaminacija brašna ešerihijom-koli čini "najverovatnijim objašnjenjem", dodajući da nije pronašao tragove bakterije na proizvodnim linijama.

Pravna istraga bi mogla da potraje godinama. Kompanija je saopštila da će sarađivati sa vlastima i "uvesti neophodne mere" kako se ništa slično ne bi ponovilo.

Pjer Debison, advokat porodica, nazvao je smrt i bolest "ljudskom tragedijom bez presedana".

Kada bakterija ešerihija-koli inficira ljude, posebno decu, može izazvati komplikacije kao što je hemolitičko-uremijski sindrom, oblik zatajenja bubrega. Debison je rekao da su mnoga preživela deca lečena na intenzivnoj nezi i da su neka pretrpela trajno oštećenje organa.

- Svako može da proživi ovo. Svi jedu picu. Na stotine hiljada Francuza moglo je da se nađe u ovoj situaciji - kaže advokat.

On je rekao da očekuje odgovore od države i kompanije Nestle o procesima čišćenja fabrike i kašnjenju u povezivanju izbijanja ešerihije sa picama.

Državne agencije su 17. marta obavestile "Nestle France" o mogućoj vezi i sledećeg dana kompanija je povukla skoro milion "Fraich’Up" pica, obustavila isporuke i proizvodnju.

Ali Debison je rekao da su nedeljama nakon prvih slučajeva obolevanja dece u januaru pice nastavile da se jedu. Dodao je da se Nestle već suočio sa kontaminacijom testa za kolače u SAD 2009. godine i da je trebalo da bude svestan rizika.

Porodice žrtava sada traže izmenu zakona, kako bi se pooštrile kontrole proizvodnje hrane i kako bi se povećale kazne u slučaju da dođe do kontaminacije.

Debison kaže da se istraga koju sprovodi država ne vodi dovoljno brzo.

- Porodice koje predstavljam su zgrožene, osećaju se napuštenim od pravosudnog sistema - rekao je advokat.

Jedan mladi par u Bretanji, koji je u februaru jeo za večeru picu Buitoni Fraich'Up, kaže da su im životi uništeni, prenosi Guardian.

Teo Soavi je bio u vojsci, a njegova supruga Ludivin se stalno brinula o njihovom sinu Keligu, starom dve i po godine. Kelig je već pojeo večeru, ali je probao picu iz tanjira svojih roditelja.

- Grickao je sitne komade pored nas, nije pojeo ni celo parče - rekao je Soavi.

Posle tri nedelje na intenzivnoj nezi, uključujući hitnu operaciju srca, Kelig je preminuo 10. marta.

- Ovo je borba za istinu i da Nestle prepozna svoju odgovornost. Izgubili smo sve, nemamo šta da izgubimo - kaže neutešni otac.

Aurelija Mikouleau, koja živi u blizini Monpeljea, rekla je da su se životi njenih sinova zauvek promenili nakon što su krajem februara podelili picu Buitoni Fraich’Up.

Prvo se njen petogodišnji sin Kertis razboleo i lečen je na intenzivnoj nezi, sa neizvesnošću da li će preživeti zbog teškog stanja bubrega i mozga. Tada je njegov 10-godišnji brat Preston hitno prebačen u bolnicu. Obojica su bili na dijalizi bubrega i borili su se za život.

Sada su slabi, uzimaju lekove i suočavaju se sa doživotnim zdravstvenim problemima.

- Živimo u stalnom strahu da će se ponovo pojaviti ili će im trebati transplantacija bubrega, ili od uticaja na njihov mozak. Sada ne znamo ni njihov očekivani životni vek. Sigurno je manji - kaže majka.

Preston i Kertis su sad svako malo u bonici.

- Noću ih bude košmari. Kao roditelj se zamislim, dao sam svojoj deci nešto što ih je otrovalo, a taj osećaj krivice je strašan. Borimo se za istinu i pravdu, da u prehrambrenoj industriji prestanu da se ponašaju kako im volja da bi zgrtali milijarde - kaže otac ovih mališana.

Nestle France je saopštio da "ponovo izražava svoje duboko saosećanje prema žrtvama i njihovim porodicama“ i da je osnovao fond za roditelje, kojim upravlja nezavisna dobrotvorna organizacija.

Kompanija je demantovala izveštaje radija France Info da je vreme čišćenja fabrike smanjeno poslednjih godina. Nestle-ova fabrika Buitoni u Kodriju mogla bi da dobije dozvolu za ponovno otvaranje sledećeg meseca, nakon demontaže i čišćenja, ali linija za proizvodnju pice Fraich’Up ostaje zatvorena.

Ali porodice više ne kupuju nikakve Nestle proizvode, od osnovnih kockica do hrane za kućne ljubimce.

- Nikad im više ne mogu verovati. I nikada im neću dati ni centa - kaže Nejtanov otac.

Video: Deca otrovana hranom dobro, petoro na kućnom lečenju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slagja

    7. novembar 2022 | 22:46

    Otkad su to vesti prenele u CH i Italijanske : pica bila iz zamrzivaca ali pece pre jela

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA