≫ 

Poginuo Amerikanac koji je pobegao od roditelja da bi se borio protiv Putina

Skajler je u Americi živeo sa ocem, koji se protivio tome da njegov sin ide u Ukrajinu. Međutim, Skajler je bio odlučan i iskrao se iz kuće i otišao da se prijavi kao volonter u Ukrajini iako nije imao nikakvo boračko iskustvo

  • 17

Skajler Džejms Gregs (23) iz države Vašington, koji je ranjen tokom borbi u Ukrajini, je preminuo, potvrdili su njegov otac Stiv i Gregsov komandant koji je tražio da ostane anoniman.

Kako je komandant rekao za The Daily Beast Skajler "je poginuo kao heroj i bio je momak hrabrog i velikog srca", ne želeći da otkrije gde je i kako mladić stradao.

Izvor iz ukrajinske vojske, koji je takođe tražio da ostane anoniman, rekao je da je čuo da je Skajler poginuo na severoistoku Ukrajine, kada su se vojnici Međunarodne legije našli pod jakom vatrom u poslednjoj nedelji oktobra. Više njih je ranjeno tokom napada.

Skajler je pristupio Međunarodnoj legiji u aprilu ove godine. Dva meseca kasnije ranjen je u regionu Harkova u eksploziji.

Mladi borac dao je tada intervju za The Daily Beast iz bolnice, gde se oporavljao od povreda. Čak 14 gelera zarilo se u njegovo telo.

Iako je bio teško ranjen, bio je odlučan u tome da se vrati što pre na front.

- Posao nije gotov. Nisam završio ono što sam došao da završim - rekao je on tada za medije.

Tada je rekao da je odlučio da se pridruži legiji kada je video kako Rusi okupiraju Ukrajinu i kada je "video kakva zverstva Rusi čine".

Međunarodnu legiju u Ukrajini čine stranci i deluje pod komandom ukrajinskih oružanih snaga. Nejasno je koliko se Amerikanaca trenutno bori u Ukrajini.

Skajler se setio da je video kako ruski tenk vozi preko civilnog automobila, što ga je inspirisalo da preduzme akciju i pridruži se borbi protiv vojske Vladimira Putina.

U Americi Skajler je živeo sa svojim ocem, koji se protivio tome da njegov sin ide u Ukrajinu. Međutim, Skajler je bio odlučan i iskrao se iz kuće i otišao je da se prijavi kao volonter u Ukrajini iako nije imao nikakvo boračko iskustvo.

- Nisam mogao mirno da sedim. Nešto sam morao da uradim. Imam prijatelje u Ukrajini. Bilo je grozno sve to što se događa, morao sam da reagujem - rekao je mladić letos za medije.

Kada je stigao u Ukrajinu, odmah je primljen u legiju i prebačen na fron u Harkovu.

- Nisam želeo da deluje da sam iskusniji nego što jesam i rekao sam im da imam minimum iskustva. Nisam hteo da budem na teretu drugima - rekao je mladić.

Skajler, koji je postao artiljerac, rekao je da je njegova obuka u Ukrajini bila kratka i haotična. Iz bolnice je rekao da razume ako ljudi misle da je doneo "glupu" odluku.

- Postojala je mogućnost da se ode, pa sam morao. Naravno, mogao sam i neku vrstu humanitarne pomoći da organizujem, ali sam bio baš ljut zbog ruske invazije da nisam mogao da pomažem iz nekog skladišta - rekao je Skajler za The Daily Beast.

Porodica i prijatelji opisuju Skajlera na Fejsbuku kao hrabrog, snažnog mladića dobrog srca.

Skajler je u poslednjim porukama svom ocu poslao fotografije sa ženom sa jedne od oslobođenih teritorija na severoistoku Ukrajine. Skajler je bio ponosan što je pokazao svom ocu kako je pomogao ženi da se poveže sa svojim ćerkama preko Starlink internet veze nakon pet meseci razdvojenosti.

- Biću iskren i reći da sam u prvih nekoliko dana bio ispunjen mahnitim, mahnitim bolom - rekao je Skajlerov otac Stiv, objašnjavajući da je bio u kontaktu sa predstavnikom Međunarodne legije, ali da nema mnogo informacija o smrti sina.

Stiv, koji sebe opisuje kao pacifistu, više puta je upozoravao Skajlera da ne volontira.

- Nije imao moju dozvolu da ode, ali ja ga veoma poštujem - rekao je Stiv.

Još u junu, Stiv je za Daili Beast rekao da Skajler voli da čita roman Ernesta Hemingveja "Za kim zvona zvone", koji govori o mladom Amerikancu koji se pridružuje gerilskoj jedinici u Španskom građanskom ratu u kom je teško ranjen.

- Knjigu nisam pročitao decenijama, ali možda je vreme da je pročitam ponovo da vidim šta znači 'za kim zvona zvone. Moj sin je uvek želeo da sve od sebe da, a ako je umro, onda je želeo da to bude primer i da živi svoj život u potpunosti - rekao je Stiv.

Video: Zarobljeni Putinov prijatelj se obratio javnosti: Od predsednika Rusije i Ukrajine tražio jedno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    7. novembar 2022 | 12:49

    Skajler je mnogo gledao filmove...

  • Pera Trta

    7. novembar 2022 | 13:26

    Decko pa nije vam ovo Avganistan,Libija,Irak....Pi... američke mislite da vam je ovo neka igrica...

  • 534

    7. novembar 2022 | 15:14

    Kako mu nije palo na pamet da ode da ratuje u Jemen protiv amerikanaca koji bombarduju civile. Ili da ode bilo gde gde amerika ubija, pali i uništava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA