Dramatično upozorenje generalnog sekretara UN: Svet je na putu ka klimatskom paklu

Više od 100 šefova država i vlada iz celog sveta učestvuje samitu o klimatskim promenama Cop27

  • 1
Cop27, Antonio Guteres

Foto: Tanjug/AP

Čovečanstvo je na "putu ka klimatskom paklu", upozorio je danas generalni sekretar UN Antonio Guteres rekavši da će u ovoj deceniji borba za planetu na kojoj je život moguć biti dobijena ili izgubljena.

- Vodimo borbu za svoje živote i gubimo... I naša planeta se brzo približava prekretnici kada bi klimatski haos mogao biti nepovratan - rekao je Guteres na otvaranju Samita UN o klimatskim promenama Cop27 u Egiptu.

- Mi smo na putu ka klimatskom haosu, a naša noga na pedali za gas - rekao je Guteres.

On je naveo se svet suočava sa izborom: ili će razvijene zemlje i one u razvoju raditi zajedno da naprave "istorijski put" koji bi smanjio emisiju štetnih gasova i vratio svet na stazu niske emisije ugljenika - ili sledi neuspeh koji će dovesti do klimatskog kraha i katastrofe, prenosi Guardian.

- Ili ćemo potpisati pakt o klimatskoj solidarnosti ili pakt o kolektivnom samoubistvu - naglasio je Guteres.

Ocenio je da svet ima sredstva za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte kao što su čista energija i tehnologija sa manje ugljen-dioksida.

- Prozor mogućnosti ostaje otvoren, ali preostao je samo tračak svetla. Globalna klimatska borba će ili biti dobijena ili izgubljena u ovoj ključnoj dekadi - pred našim očima. Jedna stvar je sigurna: oni koji odustanu sigurno će izgubiti - rekao je Guteres.

Više od 100 šefova država i vlada iz celog sveta okupilo se u egipatskom Šarm El-Šeiku na dvodnevnoj konferenciji o klimatskim promenama.

Video: Ode još jedan glečer. Turisti oduševljeni dok se klimatolozi hvataju za glavu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    8. novembar 2022 | 06:58

    Da, da, a rešenje je da svi plaćamo porez na CO2 i još više punimo džepove milijardera...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA