Bajden na poslednjem skupu uoči izbora: Vreme je za odbranu demokratije, setite se besne gomile

Po njegovim rečima, sada se širom zemlje takmiči 300 kandidata koji osporavaju da je pobedio Trampa na izborima 2020

  • 7
Džo Bajden skup međuizbori Foto: Tanjug/AP

Došao je trenutak za odbranu demokratije, rekao je američki predsednik Džo Bajden sinoć, obraćajući se biračima tokom svog poslednjeg skupa, dan uoči izbora na sredini mandata, odlučujućih za ostatak njegovog predsedničkog mandata.

- Iskreno znamo da je naša demokratija u opasnosti”, rekao je Bajden praćen klicanjem publike koja je došla da ga sluša na istorijskom univerzitetu u Merilendu.

Pozivam vas da odbranite demokratiju, rekao je američki predsednik založivši se za glasove demokratama na izborima na sredini mandata.

- Bićemo tamo. Moć u Americi je tamo gde je uvek bila: u vašim rukama, rukama naroda - dodao je, prenosi agencija France Presse.

- Mi smo ti koji smanjuju deficit, dopuštajući običnim Amerikancima da priušte malo odmora - rekao je Bajden, hvaleći zakone koje je Kongres pod kontrolom demokrata doneo u prve dve godine njegovog mandata.

"Setite se besne gomile"

Kako prenosi BBC, on je kritikovao kongresmenku Džordžije Mardžori Tejlor Grin i senatora Floride Rika Skota i rekao da će republikanci ukinuti socijalne programe poput Medicarea i Medicaida.

- Žele da stave na kocku naknade za veterane, sve - rekao je.

Bajden je osudio republikansku kandidaturu za guvernera Merilenda, rekavši da je 14 puta pokušao da zabrani pobačaj. Pozvao je glasače u Merilendu da se prisete "besne gomile koja je upala na američki Kapitol" 6. januara 2021. rekavši da je "demokratija u pitanju na glasačkom listiću", prenosi Hina.

Po njegovim rečima, sada se širom zemlje takmiči 300 kandidata koji osporavaju da je pobedio Trampa na izborima 2020.

- Oni ne samo da vam pokušavaju uskratiti pravo glasa, oni pokušavaju uskratiti pravo da se vaš glas prebroji - kazao je američki predsednik nazivajući Trampove pristalice velikim gubitnicima.

- Ovi izbori nisu referendum, to je izbor - istakao je Bajden rekavši da je reč o "izboru dveju vrlo različitih vizija za Ameriku".

Međuizbori se uobičajeno smatraju svojevrsnim referendumom o tome kako predsednik obavlja dužnost. Kandidati opozicionih stranaka obično prolaze dobro u poređenju sa strankom koja drži Belu kuću.

Demokrate su s tesnom većinom u Predstavničkom domu i Senatu omogućili Bajdenu da ispuni obećanja da će ulagati u čistu energiju, boriti se protiv pandemije kovida-19 i finansirati obnovu ulica i mostova.

Podrškla Bajdenu opala je zbog rastuće inflacije i kriminala. Podržava ga samo 39 posto Amerikanaca, po ispitivanju Ipsosa za Reuters. Uprkos tome što Bajden upozorava da je demokratija na kocki, mnoge demokrate stavljaju naglasak na praktičnija pitanja poput njihovog rada na snižavanju cena lekova na recept i odbrani socijalnog osiguranja.

Najnovije ankete pokazuju pak da je za Amerikance jedno od najvažnijih pitanja na izborima stanje ekonomije.

Video: Jedini svetski lider koji je dobio dozvolu da ne ide autobusom: Bajdena je na sahranu dovezla Zver

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nena

    8. novembar 2022 | 07:25

    Pazi ovog prolupalog dede, on zna sta je demokratija, tebe treba zatvoriti u neki Staracki dom i to u podrum i baciti kljuc da zadnje godine razmisljas o svojim zlocinima, monstrume!

  • Sale71 salko

    8. novembar 2022 | 06:50

    Pre bi se reklo za odbranu fasizam kakva demokratija

  • Z

    8. novembar 2022 | 06:59

    Pokrašće ove izbore ovi monstrumi,ko da gledam:(

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA