"Žene koje previše piju krive su za nizak natalitet": Bes u Poljskoj zbog izjave lidera zemlje

On je dodao da prosečan muškarac "da bi razvio alkoholizam mora prekomerno da pije 20 godina", a "žena samo dve"

  • 6
Jaroslaw Kaczynski  Jaroslav Kačinjski Foto: Tanjug/AP

Mlade žene koje previše piju delimično su krive za nisku stopu nataliteta u Poljskoj, rekao je lider vladajuće partije u zemlji.

U izjavama koje su izazvale gnev i koje su označene kao "uvredljive" za žene, Jaroslav Kačinjskije rekao da ne favorizuje "veoma rano majčinstvo" jer žena mora sazreti pre nego što ima decu.

Lider populističke vladajuće stranke Pravo i pravda rekao je da ako žene piju alkohol do 25 godina, onda "to nije dobra prognoza u ovim stvarima".

- I tu je ponekad potrebno malo otvoreno reći neke gorke stvari. Ako, na primer, situacija ostane takva da do 25. godine devojke, mlade žene, piju istu količinu kao i njihove vršnjakinje, neće biti dece - rekao je Kačinjski.

On je dodao da prosečan muškarac "da bi razvio alkoholizam mora prekomerno da pije 20 godina", a "žena samo dve", prenosi Sky news.

- Ja sam zaista iskreni zagovornik ravnopravnosti žena, ali nisam pristalica da se žene pretvaraju da su muškarci, a da se muškarci pretvaraju da su žene, jer je ovo nešto sasvim drugo - rekao je on.

Kačinjski je to komentarisao tokom vikenda dok je putovao po zemlji u potrazi za podrškom za svoju stranku uoči parlamentarnih izbora sledeće godine.

Opozicioni političari i drugi kritičari optužili su 73-godišnjaka, koji je neženja, da je delimično odgovoran za nisku stopu nataliteta u srednjoevropskoj zemlji od 38 miliona ljudi.

Neki su ukazali na ograničenja abortusa koja su obeshrabrila neke žene da imaju decu.

Drugi su primetili poteškoće koje mladi ljudi imaju u podizanju porodice zbog rastućih troškova u zemlji u kojoj je inflacija sada na skoro 18 posto.

Broj rođenja po ženi u Poljskoj je pao sa 3 u 1960. na 1,32 u 2021, prema poljskim državnim podacima, što je malo, ali i dalje više nego u nekim drugim evropskim zemljama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svašta

    8. novembar 2022 | 07:51

    Kako neko sa ovakvim razmišljanjem može da vodi jednu državu?

  • mihailovic

    8. novembar 2022 | 11:11

    Jaroslav Kačinjski je samo rekao istinu

  • Apaj

    8. novembar 2022 | 08:59

    Netacno Moja zena je antialkoholicarka al decu nismo uspeli jos da dobijemo a 47 joj je😔😔😔

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA