Zelenski u ratu sa ukrajinskim oligarsima, čak i sa onima koji su ga podržavali

Kijev tvrdi da preuzimanje ovih firmi u ratnim uslovima ne znači nacionalizaciju

  • 5
Volodimir Zelenski Foto: Tanjug/AP

Po nalogu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, država je preuzela kontrolu nad pet strateških preduzeća koja su dosada bila u vlasništvu ukrajinskih oligarha, zbog, kako je objašnjeno, ratnih napora zemlje.

Kako piše Financial Times, ukrajinska vlada zaplenila je najvećeg nacionalnog proizvođača nafte Ukrnaftu kao i Ukrtatnaftu, najveću rafineriju u zemlji koja je obustavila rad nakon ruskih raketnih napada u prvim mesecima invazije.

Obe firme kontrolisao je Igor Kolomojski, oligarh koji je svojevremeno podržao predsedničku kandidaturu Zelenskog 2019. godine i koji se sada suočava s istragama o nelikvidnosti PrivatBanke, još jedne od kompanije u čijem je vlasništvu učestvovao. Kolomojski je sve do sredine 2010-ih bio jedna od najmoćnijih osoba u Ukrajini.

Navodno je jednim nizom kovčega obložio predvorje ruske naftne kompanije koju je hteo da "izgura iz biznisa", a u svojoj kancelariji je držao akvarijum za morske pse, piše Jutarnji list.

Zelenski, kako se navodi, ne bi bio tu gde je danas bez Kolomojskog. Kao glumac i zabavljač, Zelenski je radio za medijsku mrežu spomenutog oligarha - koja mu je dala podršku kada se kandidovao za ukrajinskog predsednika. Početkom 2021. Zelenski je navodno prekršio vlastita pravila karantina i priredio rođendansku proslavu u stanu Kolomojskog u Kijevu, kako je pisao britanski konzervativni magazin The Spectator.

Igor Kolomojski Zelenski navodno ne bi bio tu gde je danas bez Kolomojskog Foto: YURIY DYACHYSHYN / AFP / Profimedia

Međutim, utisak je da je sada to prijateljstvo puklo.

Kijev je takođe preuzeo MotorSich, proizvođača turbina za avione i motora za helikoptere sa sedištem u Zaporožju.

"Ovakvi koraci su potrebni našoj zemlji u ratnim uslovima i pomoći će u zadovoljenju hitnih potreba našeg odbrambenog sektora", napisao je Zelenski na Telegram kanalu. "U ovim teškim vremenima moramo usmeriti sve svoje snage na oslobađanje naše zemlje i naroda, a to je jedino moguće kroz bezuslovnu podršku našoj vojsci."

Državne zaplene - koje ukrajinski zvaničnici opisuju kao privremene - dolaze u vreme više višenedeljnih ruskih napada na energetsku infrastrukturu širom zemlje.

Ali, takođe stižu i godinu nakon što je Zelenski kroz parlament progurao takozvane reforme "deoligarhizacije" čiji je cilj bio da se obuzda uticaj najbogatijih poslovnih ljudi u zemlji.

Kolomojski se suočava s domaćim i međunarodnim istragama zbog nesolventnosti PrivatBanke. Banka je nacionalizovana 2016. godine nakon što su vlasti otkrile gubitke više od pet milijardi dolara koji nisu evidentirani u poslovnom bilansu.

Pored toga, Vjačeslav Boguslajev, bivši vlasnik i predsednik nacionaliziranog MotorSicha, uhapšen je prošlog meseca pod optužbom za izdaju. Lokalni tužioci tvrde da je kroz izvozne operacije proizvedene motore usmerio prema Moskvi koja ih je koristila za svoje helikoptere.

Boguslajev je kontrolni udeo u MotorSichu nameravao da proda kineskoj kompaniji Skyrizon, ali su ukrajinske vlasti odavno blokirale taj potez zamrzavanjem deonica.

I Kolomojski i Boguslajev poriču nedela koja im se stavljaju na teret.

Među kompanijama koje je država preuzela akvizicijom je i AutoKraz, proizvođač kamiona koji proizvodi i vozila za domaći vojni transport, kao i vozila za transport raketnih sistema.

Firma je prethodno bila u vlasništvu ukrajinskog oligarha Kontantina Živaga. Živago poslednjih godina živi u egzilu nakon što su vlasti u Kijevu, baš kao u slučaju Kolomojskog, protiv njega pokrenule istragu vezanu za nesolventnost banke u čijem je vlasništvu prethodno učestvovao.

Uz AutoKraz, zaplenjen je i Zaporižtransformator, proizvođač delova električne mreže u Zaporožju. Prethodno je kompanija bila u vlasništvu Konstantina Grigorišina, oligarha i vladara ukrajinskog energetskog sektora kojeg su Rusi 2015. optužili za utaju 10 miliona evra poreza.

Grigorišin se nakon toga iz Rusije trajno preselio u Ukrajinu gde je, u međuvremenu, stekao ukrajinsko državljanstvo. Grigorišin, inače, poseduje rusko, ukrajinsko i kiparsko državljanstvo.

Bivši ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je tokom svog mandata 2014. i 2015. godine od Službe bezbednosti tražio da se istraži povezanost Grigorišina s finansiranjem antiukrajinskih političkih snaga (uključujući Komunističku partiju Ukrajine), ali da se istraži i saradnja s ruskom Federalnom službom bezbednosti.

Na zajedničkom brifingu za novinare u ponedeljak, kijevske vlasti su, predvođene Zelenskim, premijerom Denisom Šmihalom i ministrom odbrane Oleksejom Reznikovom, insistirale da preuzimanje ovih preduzeća de facto ne znači nacionalizaciju.

- Ovo je neposredno preuzimanje imovine u ratnim uslovima. To su potpuno različite pravne forme - rekao je Reznikov, a prenosi Reuters.

Video: Zelenski upozorio Ukrajince: Ne nasedajte na provokacije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fredy

    8. novembar 2022 | 10:54

    Americka marioneta, potrcko, narod ce ti sudit kad tad.

  • Nikolas

    8. novembar 2022 | 11:55

    CAK I BOGATE UKRAJINCE KOJI SU POBEGLI OD RATA A VOZE LUKSUZNE DZIPOVE SIROM ZAPADA POGADJA OVAJ RAT U UKRAJINI I SIGURAN SAM DA CE ZELENSKI IMATI KRAJ KAO DUCE!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA