≫ 

Sky News: Rusija za iranske dronove dala Teheranu 140 miliona evra i zarobljeno zapadno oružje

Ruski vojni avion navodno je tajno tranportovao novac i municiju u Teheran

  • 7
Kijev, Ukrajina, eksplozija dron Foto: Tanjug/AP

Britanski Sky News danas je, pozivajući se na neimenovani izvor, objavio tvrdnje da je Rusija dala 140 miliona evra u kešu i deo zaplenjenog američkog i britanskog oružja Iranu u zamenu za desetine smrtonosnih dronova koje koristi na ratištu u Ukrajini.

Kako navodi, ruski vojni avion tajno je tranportovao novac i tri modela municije - britanske antitenkovske rakete NLAW, američki Džavelin i Stinger - na aerodrom u Teheranu oko 20. avgusta, rekao je taj izvor za Sky News koji je želeo da ostane anoniman zbog osetljivosti informacija.

To oružje bilo je u sastavu američke i britanske vojne pomoći namenjene ukrajinskoj vojsci i "palo je u ruske ruke", rekao je neimenovani izvor dodajući da je tako iranska Revolucionarna garda dobila mogućnost da prouči zapadnu tehnologiju i potencijalno je iskopira.

Sa svoje estrane, Iran je poslao Rusiji više od 160 bespilotnih dronova uključujući 100 dronova tipa Šahed 136 koji su u javnosti dobile nadimak "dronovi kamikaze" zbog toga što eksplodiraju pri udaru.

Izvor tvrdi i da su Moskva i Teheran prethodnih dana postigli novi dogovor o isporuci dronova vredan 200 miliona evra.

Iranska vlada je takođe navodno pristala i da preda Rusiji veće, sofisticiranije balističke rakete, što bi potencijalno bila još veća pretnja od dronova.

Vadim Pristaiko, ambasador Ukrajine u Londonu rekao je za Sky News da bi to, ako bi se ispostavilo kao tačno, "predstavljalo realnu pretnju".

- Ako iranske balističke rakete stignu u većim količinama, mi ćemo biti u pravom problemu - rekao je Pristaiko.

Iran je odbacivao navode o raketama kao "potpuno netačne" mada je konačno priznao da je manji broj dronova predao Moskvi, ali, kako je kazao šef iranske diplomatije Hosein Amirabdolahin, to se dogodilo pre ruske intervencije.

Rusija je takođe demantovala navode da koristi iranske dronove.

Sky News je kontaktirao rusko ministartvo odbrane tim povodom, ali navodi da odgovor još nije dobio.

Video: Ukrajinski policajci puškama oborili dron kamikazu i sprečili da udari u zgradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M-48

    9. novembar 2022 | 17:52

    Amerika i cela Evropa sem Srbije, Mađarske i Republike Srpske šalju oružje i operatere za to oružje Ukrajini i to je kao normalno, a problem su Iranski dronovi koji su kupljeni još pre rata?! Nije li to licemerje?

  • BOKELj

    9. novembar 2022 | 17:12

    Bravo Iran

  • Super Brundo

    9. novembar 2022 | 20:16

    A kad citav NATO naoruzava Ukrajinu onda moze?Severna Makedonija je svih 30 tenkova T72 donirala Ukrajini.Sad vise nemaju tenkove ali imaju prazna obecanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA