≫ 

Žedni u pustinji: Učesnici Samita o klimi osetili šta znači biti gladan i nemati vode?

Radnici na štandovima su se svađali jedni s drugima dok je poslednjih nekoliko sendviča, kiša i kroasana nestajalo

  • 0
COP27 Foto: Tanjug/AP

Pre godinu dana, Irn-Bru (poznato škotsko piće) pokazalo se kao neverovatan pogodak na samitu Cop26, pošto su delegati iz celog sveta prvi put probali škotski delikates. Međutim, u Egiptu bitka za pronalaženje hrane i vode bila je ključni deo "kulinarskog iskustva" na samitu o klimi, piše Guardian.

Prvih nekoliko dana samita Cop27, fontane i frižideri ukrašeni logom sponzorske Coca-Cole stajali su prazni na afričkom suncu dok su ih žedni delegati gledali.

Radnici na štandovima su se svađali jedni s drugima dok je poslednjih nekoliko sendviča, kiša i kroasana nestajalo.

Jedino nije manjkalo sladoleda. Tako je jedan delegat za Guardian rekao da se spasao tako što je jeo i po tri sladoleda na dan.

- Pokušala sam da pojedem dobar doručak, ali nije bilo šanse - rekla je žena, članica jedne nevladine organizacije, koja je provela više od 40 minuta u redu ispred novootvorenog štanda sa burgerima.

- Ovo je strašno. Jedan red je za hranu, drugi za plaćanje. Juče sam tri puta dobio po sladoled dok konačno nisam platio račun - kaže drugi.

Nedaleko odatle, delegat sa američkog univerziteta jela je užinu koju je ugurala u plastičnu ambalažu koju je napravila od svojih hotelskih papuča. Ostaci čokoladne krofne koju je pojela ranije tokom dana i dalje su bili vidljivi sa strane i topili su se na večernjoj vrućini.

- Sad imam samo još krušku. Nisam ni vodu uspela da pronađem. Postoji samo đus i napici od manga. Kolega me je upozorio, pa sam došla spremna - rekla je devojka koja je, kao i prethodnih sagovornici, želela da ostane anonimna.

Uoči samita, dok su pregovarači raspravljali o tome da li gubitak i šteta treba da budu na dnevnom redu samita, nestašica hrane je doprinela napetom raspoloženju. Delegati su jeli obroke iz Mekdonaldsa koje su im dovezli kroz pustinju do konferencijskog centra.

Prvog dana su se mogli videti dugi redovi na lokaciji gde se održava samit Cop27, a neki su rekli da su čekali 45 minuta da bi dobili užinu.

- Sladoled možeš lako da uzmeš ako hoćeš. Ne bi trebalo da se žalimo. Ovo je samit u pustinji, u državi u razvoju. Nisam znao šta mogu da očekujem, ali barem u paviljonima imamo besplatnu kafu - rekao je jedan čovek.

- Redovi su ogromni, i ima samo osnovnih namirnica. Nema ništa za vegetarijance, što je veoma čudno, s obzirom na to da je u pitanju kongres o klimatskim promenama - rekao je drugi učesnik.

Kako se širila zabrinutost oko snabdevanja hranom i vodom, mogli su se videti radnici kako slažu ogromne kutije vode, a velike isporuke kolačića i kroasana počele su da pristižu na štandove sa hranom juče popodne. Ali nekim delegatima je i dalje bilo teško ugoditi.

- Morate se baš potruditi da napravite ovako loš sendvič. Juče nisam imala ništa ceo dan. Danas imam manja očekivanja. Redovi su nešto kraći. Samo ću morati da jedem dobro u svom hotelu - rekla je jedna učesnica samita.

Video: Od majbaha do renoa: Munje od vozila u kojima su došli evropski lideri na samit u Pragu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA