Rusi se povlače iz Hersona, Zelenski poziva Ukrajince da budu oprezni: "Neprijatelj ne donosi poklone"

Drugi ukrajinski zvaničnici i zapadni saveznici sumnjaju u namere iza saopštenja Moskve i šta bi to moglo da znači

  • 23
Kherson Herson ruski vojnici Ukrajina vojnik Foto: Tanjug/AP

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je pozvao Ukrajince da budu uzdržani i oprezni nakon ruskog naređenja da se povuku trupe iz ključnog grada Hersona na jugu zemlje.

U noćnom obraćanju, Zelenski je upozorio da im "neprijatelj ne donosi poklone" i sugerisao da bi povlačenje Moskve iz Hersona moglo biti varka za privlačenje ukrajinskih snaga da napreduju u bici u strateški važnom gradu.

U sredu je glavni ruski komandant u Ukrajini Sergej Surovikin rekao da je trupama naređeno da se povuku iz Hersona jer više nije moguće održavati snabdevanje grada.

Zelenski je rekao da danas postoji mnogo radosti u medijskom prostoru i jasno je zašto.

- Ali naše emocije moraju biti uzdržane - uvek tokom rata. Ali treba da shvatite: niko jednostavno ne pobegne ako ne oseti snagu. Neprijatelj nam ne donosi poklone, ne čini geste dobre volje - rekao je on, prenosi Sky News.

Regionalnu prestonicu Rusija je osvojila na početku rata, a rusko povlačenje iz Hersona smatra se jednim od najznačajnijih povlačenja Moskve.

Međutim, drugi ukrajinski zvaničnici i zapadni saveznici takođe sumnjaju u namere iza saopštenja Moskve i šta bi to moglo da znači.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je da Kijev ne vidi "bilo kakve znake da Rusija potpuno napušta grad" i rekao da su ove izjave "možda dezinformacije".

Herson je glavni cilj i za Moskvu i za Kijev zbog svoje glavne reke i morske luke - on je takođe kapija za Krimsko poluostrvo koje je okupirala Rusija.

Lord Denat, bivši šef britanske vojske, rekao je da Herson treba posmatrati "veoma pažljivo", dodajući da bi povlačenje moglo biti deo istinske želje za pregrupisavanjem - ili lukavstvo da se Ukrajinci ohrabre da napreduju.

- Rusi su majstori obmane i kamuflaže - dodao je on.

Šef NATO-a je takođe upozorio da se Moskva ne može potceniti. Jens Stoltenberg je povlačenje opisao kao "ohrabrujuće", ali je dodao da je prerano za izvođenje bilo kakvih zaključaka.

Činilo se da se ruska vojska mesecima pripremala za uredno povlačenje iz Hersona ili zasedu.

Vlasti u tom gradu koje su postavile ruske vlasti naredile su evakuaciju stanovnika prošlog meseca, usred upozorenja o nadolazećoj ukrajinskoj kontraofanzivi.

Više od 70.000 stanovnika evakuisano je krajem oktobra, prema zvaničnicima koje je imenovala Moskva, iako su ukrajinske vlasti dovele u pitanje tu tvrdnju.

Zelenski je nazvao "pozorištem" pokušaje da se ubede civili da krenu dublje na teritoriju pod kontrolom Rusije.

Video: Ovo je trenutak kada je Šojgu naredio povlačenje trupa iz Hersona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    10. novembar 2022 | 08:24

    NATO FASISTI SU POSLALI SVOJE TRUPE KOJE RATUJU NA UKRAJINSKOJ STRANI I RUSI MORAJU CUVATI CIVILE I SPREMITI SE ZA SUKOB SA NATO ALIJANSMO KOJA ZELI UNISTENJE RUSIJE !!! ZIMA CE BITI SUROVA!!!

  • Igor

    10. novembar 2022 | 08:09

    Žalosno koliko mladih ljudi je do sad moralo da pogine, da bi tek onda shvatio da ne može da osvoji Ukrajinu.

  • Clouds

    10. novembar 2022 | 07:21

    Ja ne verujem šta rade…

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA