≫ 

Indonezija: Putin ne dolazi na samit G20, Moskvu će predstavljati Lavrov

Indonezija je pozvala i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je rekao da neće učestvovati ako Putin bude prisustvovao

  • 0
Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin neće prisustvovati samitu G20 koji će se sledeće nedelje održati na Baliju, saopštio je zvaničnik indonežanske vlade Džodi Mahardi.

- Moskvu će predstavljati ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov - saopštio je Mahardi.

Dodaje da bi ruski predsednik trebalo da se pridruži jednom od sastanaka putem video linka, prenosi Rojters.

Kao domaćin G20, Indonezija se oduprla pritiscima zapadnih zemalja i Kijeva da povuče svoj poziv Putinu sa samita lidera i izbaci Rusiju iz grupe zbog rata u Ukrajini, a zvaničnici te zemlje su u više navrata saopštili da nemaju ovlašćenja da to urade bez konsenzusa među članicama.

Indonežanski predsednik Džoko Vidodo je u intervjuu za Fajnenšel tajms rekao da je Rusija dobrodošla na samit, za koji se plaši da će biti zasenjen "zabrinjavajućim" porastom međunarodnih tenzija.

- G20 nije zamišljen da bude politički forum. Zamišljen je da se bavi ekonomijom i razvojem - zaključio je Vidodo.

Indonezija je pozvala i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je rekao da neće učestvovati ako Putin bude prisustvovao.

Očekuje se da će samitu prisustvovati još nekoliko svetskih lidera, uključujući predsednika SAD Džoa Bajdena i predsednika Kine Si Ðinpinga.

Video: Putin: Sledi jak odgovor na ukrajinsku terorističku akciju

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA