≫ 

Međuizbori su prošli, da li Tramp sad kreće u obračun sa DeSantisom?

Tramp i dalje ima podršku baze Republikanske stranke, a DeSantis važi za zvezdu u usponu

  • 2
Donald Tramp i Ron DeSantis Foto: JOE RAEDLE / Getty images / Profimedia

Bivši američki predsednik Donald Tramp javno je kritikovao guvernera Floride Rona DeSantisa tvrdeći da mu je on pomogao da postane guverner, a da on sada postaje njegov najveći rival za ćelnu poziciju u Republikanskoj stranci.

Par dana nakon međuizbora u SAD, koji su DeSantisu (44) doneli novi mandat guvernera Floride, očigledno je da se rivalstvo između dva vodeća republikanca zaoštrava.

Svog nekadašnjeg političkog učenika Tramp je nazvao  "prosečnim" guvernerom kome nedostaje lojalnost, piše BBC.

Pobedom na Floridi DeSantis je u Republikanskoj stranci učvrstio status najperspektivnije zvezde i opšte je očekivanje da će na stranačkim izborima podneti kandidaturu za predsednika SAD 2024. godine. Ali, sve se više čini da će mu  Tramp (76) stajati na putu.

Bivši predsednik SAD i dalje uživa veliku popularnost u bazi stranke i bio bi težak protivnik DeSantisu ili bilo kom drugom republikancu koji se usudi da mu izađe na crtu.

U dugačkom saopštenju u četvrtak uveče Tramp je DeSantisa nazvao političkim slabićem koji je, kako kaže, kod njega došao "u očajnom stanju" kada se kandidovao za prvi mandat 2017. godine.

"Ron je imao malu popularnost, slabe ankete i nije imao para, ali je rekao da može da pobedi, ako ga ja podržim. Takođe sam popravio njegovu kampanju koja je skroz propala", rekao je Tramp.

Nastavio je da se žali da DeSantis kome je dao nadimak "Ron Desancimonius", igra igru jer ne želi da isključi mogućnost predsedničke kandidature.

To, kako je dodao, ne pokazuje njegovu lojalnost. Očekuje se da će Tramp objaviti svoj plan za povratak u Belu kuću već sledeće nedelje.

I dok DeSantis uživa u slavi svoje pobede i reizbora, Trampa se našao na meti kritika zbog razočaravajućeg rezultata republikanaca na međuizborima.

Nekoliko dana posle izbora za Predsednički dom i deo Senata, još uvek nije poznato da li će demokrate ili republikanci imati kontrolu nad dva doma Kongresa.

Građani su masovno odbacili kandidate koji su podržali Trampove neosnovane tvrdnje o prevari na izborima 2020. godine, navodi BBC.

Samog Trampa čak i bliski saveznici pozivaju da preispita ono što je najavio kao veliku objavu 15. novembra.

Prema anketi Ipsosa među republikancima iz oktobra, republikanci bi DeSantisu poverili uticaj na budućnost stranke. Oko 64 odsto nih isto to je reklo za Trampa.

Video: Tramp konačno priznao poraz: Naše putovanje tek počinje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA