≫ 

Zemljotres kod Tonge bio jačine 7,9 stepeni: Strahuje se od stravičnog cunamija

Vlasti Tonge naredile su hitnu evakuaciju stanovništva nakon što je područje pogodio zemljotres jačine 7,9 stepeni po Rihteru

  • 1
Tonga  erupcija vulkana Foto: Tanjug/AP

Vlada ostrvske države Tonga pozvala je u petak na hitnu evakuaciju u unutrašnjost zemlje nakon zemljotresa jačine 7,9 stepeni Rihterove skale koji je jutros potresao ostrvo.

Ubrzo je izdato i upozorenje na cunami.

"Snažan zemljotres dogodio se u blizini Tonge i osetio se u celoj Tongi. Opasan cunami bi mogao da se dogodi za nekoliko minuta", navodi se u saopštenju vlade.

"Savetujemo vam da se odmah evakuišete u unutrašnjost na uzvišicu ili na 3. nivo čelične ili betonske zgrade dok pretnja ne prođe. Pomorcima se savetuje da se presele u duboke delove okeana dalje od grebena", navodi se.

Vlada Tonge je saopštila da se zemljotres dogodio na dubini od 10 kilometara oko 200 kilometara istočno od grada Neiafu, na ostrvu Vava'u.

Geološki zavod Sjedinjenih Država (USGA) saopštio je u petak da je zemljotres jačine 7,3 stepena Rihterove skale registrovan 211 kilometara istočno od Neiafua u Tongi.

Video: Srušio se deo stene nakon jakog zemljotresa: Strašni snimci sa rajske plaže na Zakintosu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pobego s časa

    11. novembar 2022 | 23:47

    Još da nam kažete gde je Tonga i da li su po njoj tange dobile ime?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA