Strašne scene nakon uragana Nikol na Floridi: "Božja ruka" im uzela dom

Mnoge kuće su se srušile u more, a poginule su četiri osobe

  • 1
Florida radnici migranti Foto: Eva Marie UZCATEGUI / AFP / Profimedia

Ostaci uragana "Nikol" doneli su jake kiše u Džordžiju i Karolinu u petak nakon što je uragan ostavio trag uništenih i klatećih kuća na plaži i oštećenih hotela i stanova duž atlantske obale Floride i ubio najmanje četiri osobe, prenosi Rojters.

U okrugu Volusija, lokalni zvaničnici evakuisali su 24 hotela i apartmana na plaži nakon što su objekti kasno u četvrtak proglašeni nebezbednim, nekoliko sati nakon što je oluja udarila na obalu kao uragan kategorije 1.

U luksuznoj zajednici na plaži južno od Dejton Biča, oko pola tuceta kuća se srušilo u more, dok je još 25 porodičnih kuća proglašeno strukturno nebezbednim i evakuisano, rekli su zvaničnici.

Plaže u zajednici od oko 30.000 ljudi bile su zatrpane gomilama betona, drveta i armature, ostacima velikih kuća sa slikovitim pogledom na okean. Stanovnici su s nevericom gledali ruševine.

Dve osobe su zadobile strujni udar nakon oluje u okrugu Orindž, a još dve osobe su poginule u saobraćajnoj nesreći na autoputu na Floridi tokom oluje, izvestio je Orlando Sentinel, pozivajući se na državnu patrolu za autoputeve.

- Otvorila sam ulazna vrata i ostatak kuće je samo otišao u more - rekla je Gudrič (44) i dodala da je to kao da je "Božja ruka" uzela dom. Ona je rekla da je plakala pola sata pre nego što je pozvala vlasnike te kuće.

- Veoma je emotivno, vlasnici su moji prijatelji - rekla je ona.

Ona je rekla da je uragan Ian, koji je pogodio u septembru, srušio morski zid i 9 metara dvorišta te kuće, a Nikol je uzela ostatak i kuću.

Inženjeri su rekli da mnoge oštećene ili uništene zgrade datiraju iz 1950-ih, decenijama pre nego što su stupili na snagu strožiji građevinski propisi za zaštitu od uragana. Dodali su da plitki temelji i relativno niski morski zidovi ne odgovaraju olujnom talasu koji se poklopio sa plimom.

Stalni vetar oluje od 120 km na sat takođe je u četvrtak porušio dalekovode, prekidajući usluge za više od 300.000 domova i preduzeća. Oko 22.800 domova i preduzeća ostalo je bez struje u petak popodne, izvestio je PoverOutages.us.

Nikolin olujni nalet takođe je izazvao kolaps delova živopisnog autoputa A1A, koji prolazi duž obale Atlantika u okrugu Volusija, rekli su zvaničnici.

Kako su na Floridi započeli napori za čišćenje, Nikol se u petak popodne preselila iz severne Džordžije u zapadnu Severnu Karolinu i Apalače nakon što je smanjena na posttropski ciklon. I dalje su padale jake kiše, ali su vetrovi pali na oko 32 km/h.

Nikol je neobična po tome koliko je kasno u sezoni stigla; to je tek drugi uragan koji je ikada pogodio kontinentalne Sjedinjene Države nakon 4. novembra. Uragan Kejt je došla na obalu blizu Meksiko Biča na  Floridi, 21. novembra 1985.

Video: Uragan Ijan napravio pustoš na Floridi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA