≫ 

Da li je ovo snimak razaranja važne brane kod hersonske hidroelektrane? Građani u panici, ostao samo dim

Ruski portal objavio je snimak eksplozije u blizini Nove Kahovke

  • 13
Rušenje mosta Foto: Twitter/Printscreen/@novayagazeta_eu

Ruski portal Izvestija objavio je snimak koji, kako tvrde, prikazuje eksploziju na brani koja se nalazi u blizini južnog lučkog grada Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti.

Podsetimo, brana kod hidroelektrane je oštećena u toku ruskog povlačenja iz Hersona. Za sada se još ne zna koliko je oštećenje, ali ako je suditi prema satelitskim fotografijama, situacija je prilično ozbiljna.

Inače, stručnjaci su i ranije upozoravali da uništenje brane može da izazove razorne poplave u većem delu Hersonske oblasti. Zbog toga žitelji ovog grada apeluju na vlasti da što pre reaguju, i naglašavaju kako strahuju od posledica.

Takođe, uništavanje hidroelektrane Kahovka može da doprinese energetskim problemima Ukrajine.

Podsetimo, nakon što su se ruske trupe povukle iz Hersona, a specijalne jedinice ukrajinskih oružanih snaga ušle u grad, slavlje se nastavilo i tokom noći. Herson je bio pod okupacijom od marta i prvi je veći ukrajinski grad koji je Rusija okupirala.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije u najnovijem obaveštajnom izveštaju o situaciji u Ukrajini navodi da su ruske trupe najverovatnije počele da se povlače iz Hersona 22. oktobra sa civilima i da je vrlo verovatno da je ruska vojska u povlačenju u toj oblasti uništila više mostova na Dnjepru.

- U petak, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je njihovo povlačenje iz Hersona završeno. Ruske snage su, tokom povlačenja, najverovatnije uništile kopnene i železničke mostove preko reke Dnjepar. Završetak povlačenja dogodio se samo dva dana nakon što je rusko ministarstvo najavilo povlačenje, ali je verovatnije da je povlačenje počelo 22. oktobra, kada je proruska administracija u Hersonu apelovala na civile da napuste grad. Postoji realna mogućnost da se ruska vojska, preobučena u civile, evakuisala iz Hersona prethodnih nedelja - navelo je britansko ministarstvo, prenosi "Gardijan".

Uz tvrdnju da povlačenje donosi "značajnu štetu reputaciji Rusije", ističe se da će Ukrajina najverovatnije kontrolisati velike oblasti Hersonske oblasti na zapadnoj obali reke Dnjepar i da ukrajinske snage u velikoj meri kontrolišu grad Herson.

Video: Ukrajinci u centru grada izašli na ulice i slave povlačenje ruskih trupa iz regiona Hersona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rs

    12. novembar 2022 | 14:40

    Eto im paljenje ruske zastave i slavlja ...Sa Putinom šale nema ...Tako da i ovi Haljimi Albanci mogu završiti ako se dignu Gazivode u vazduh...

  • Oldtajmer®

    12. novembar 2022 | 15:41

    Nisam od onih koji znaju sve o tom ratu, a nisu dupe pomerili iz svog atara, ali mi ta priča da se Rusi povlače preobučeni u civile ne pije vodu?! Zašto bi to radili kada Ukrajinska ofanziva na Herson još nije bila ni otpočela? Da li je ovo Ruska taktika ili poraz videćemo, rat još nije završen. Ako je neko vidovit neka objavi konačan ishod rata pa da se okrenemo drugim temama.

  • Dejan

    12. novembar 2022 | 14:54

    Nije brana srušena nego most,on je uz branu bio. Dnjepar će biti granica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA