Blinken: Ukrajina će odlučiti o vremenu i sadržaju pregovora sa Rusijom

Tokom sastanka, Blinken i Kuleba su ponovo potvrdili i važnost obnavljanja sporazuma koji Ukrajini omogućava izvoz žitarica preko Crnog mora, pre nego što on istekne naredne subote

  • 15
Ukrajina Rusija SAD kriza Antony Blinken Dmytro Kuleba Foto: Tanjug/AP

Ukrajina će odlučiti o vremenu i sadržaju pregovaračkog okvira sa Rusijom, navodi se u transkriptu današnjeg sastanka američkog državnog sekretara Entonija Blinkena sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom u Pnom Penu.

Blinken je, takođe, razgovarao o nepokolebljivoj posvećenosti SAD da pomognu Ukrajini u ublažavanju efekata ruskih napada na kritičnu infrastrukturu kako se zima približava, uključujući ubrzanu humanitarnu pomoć, preneo je Rojters.

"(Državni) sekretar (Blinken) je ponovio da vreme i sadržaj bilo kog pregovaračkog okvira ostaju odluka Ukrajine", rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Tokom sastanka, Blinken i Kuleba su ponovo potvrdili i važnost obnavljanja sporazuma koji Ukrajini omogućava izvoz žitarica preko Crnog mora, pre nego što on istekne naredne subote.

Kuleba se tokom susreta Blinkenu zahvalio na vojnoj pomoći koju SAD šalju Ukrajini.

"Naglasio sam da smo, kada vidimo stanovnike Hersona kako sa suzama radosnicama pozdravljaju svoje oslobodioce, zahvalni i SAD i američkom narodu na podršci", napisao je Kuleba na Tviteru.

On je dodao i da se zahvalio SAD na odlukama da pošalju Ukrajini više napredne vojne opreme.

Video: Rukuju se, rukuju: Počela druga runda pregovora Rusije i Ukrajine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    12. novembar 2022 | 19:44

    DOKAZ DA AMERI I NATO RATUJU PROTIV RUSIJE U UKRAJINI SA CILJEM UNISTENJA RUSIJE !!! RAT CE POTRAJATI NAZALOST A CITAV SVET CE ISPASTATI NATO FASIZAM!!!

  • Super Brundo

    12. novembar 2022 | 19:28

    Jos kad bi Ukrajina bila nezavisna drzava koja sama odlucuje za sebe i vodi svoju politiku.Ko im je kriv kad su se prodali?Posle necega nema kajanja.

  • Nes

    12. novembar 2022 | 20:50

    Kad odluče biće im kasno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA