≫ 

Turski ministar otkrio koji je bio sledeći korak napadača iz Istanbula: Oglasila se i kurdska grupa

Turske vlasti su za napad okrivile PKK, rekavši da je glavna osumnjičena uhapšena za bombaški napad priznala da ju je obučavala naoružana grupa

  • 3
Eksplozija, Turska,  Istanbul, teroristički napad Foto: Tanjug/AP

Nakon eksplozije u Istanbulu, u kojoj je poginulo šest, a ranjena 81 osoba, osumnjičena za napad je otrčala da uzme taksi u gradskom okrugu Esenjurt, koja se nalazi daleko od oblasti Taksim u kojoj je došlo do incidenta.

Prema policiji Istanbula, pregledano je 1.200 sigurnosnih kamera i izvršena je racija na 21 različitoj adresi sa kojima je identifikovana žena imala veze, pre nego što je uhapšena u 2:40 sati, prenosi Al Jazeera.

Turski ministar unutrašnjih poslova je na konferenciji za medije rekao da policija ima glasovni snimak razgovora među članovima PKK koji kaže da "ona treba da bude ubijena pre nego što je policija uhvati".

"Sledeći korak za počinioce bio je da pobegnu u Grčku pre nego što ih uhvati turska policija", rekao je ministar, prenosi Al Jazeera.

Tenzije između Turske i Grčke su eskalirale poslednjih meseci, uglavnom oko sporova oko graničnih pitanja.

PKK poriče umešanost u bombaški napad u Istanbulu

Teroristička organizacija PKK, za koju se sumnja da stoji iza napada u Istanbulu, negirala je umešanost u incident, prema saopštenju koje je objavila kurdska grupa.

Turske vlasti su za napad okrivile PKK, rekavši da je glavna osumnjičena uhapšena za bombaški napad priznala da ju je obučavala naoružana grupa.

Turska policija saopštila je da je izvršilac bombaškog napada u Istanbulu Ahlam Albašir, državljanka Sirije. Ona je uhapšena tokom policijske operacije i odvedena u pritvor.

"Osoba koja je izvela napad, državljanka Sirije Ahlam Albašir, uhvaćena je živa. Tokom ispitivanja, ona je priznala da je obučena kao specijalni obaveštajac od strane terorističke organizacije PKK/PID/IPG i da je ilegalno ušla u Tursku preko Afrin-Idliba da bi izvela akciju", saopštila je policija Istanbula.

Albašir je navodno naređenje o napadu dobila iz sedišta terorističke organizacije PKK/PID/IPG u Kobaniju, u Siriji. Ona je priznala da je izvela bombaški napad juče oko 16:20 sati i pobegla.

PKK je, zajedno sa povezanim grupama, ranije vršila napade širom Turske. Ona vodi rat protiv turske države od 1984. godine.

Grupa sada uglavnom deluje iz baza preko granice u Iraku i Siriji.

Video: Pogledajte kako je izgledalo hapšenje osobe za koju se sumnja da stoji iza napada u Istanbulu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • crveni

    14. novembar 2022 | 14:45

    To je država,to su službe,nije prošao ni dan oni pohapsili i počinioca i saučesnike,tako su pohapsili i ubice Jovana Vukotića,za jedan dan,i sve raspetljali,nisu čekali da Europol radi njihov posao........

  • Laki

    14. novembar 2022 | 14:56

    Dobro pamtimo da ste vi Siriju zasipali bombama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA