≫ 

Bela kuća otkrila o čemu su Bajden i Si razgovarali

Što se tiče Tajvana, Bajden je rekao da se SAD protive svakoj jednostranoj promeni statusa kvo

  • 1
Džo Bajden, Si Đinping Foto: Tanjug/AP

Predsednici Kine i SAD Si Đinping i Džozef Bajden razgovarali su danas tri sata na sastanku na Baliju o svetski i regionalnim pitanjima uključujući Tajvan, Ukrajinu, Severnu Koreju i drugo.

"Bajden je govorio o brutalnom ruskom ratu protiv Ukrajine i neodgovornim ruskim pretnjama upotrebe nuklearnog orućja. Predsednici su ponovili svoju saglasnost da se nuklearni rat ne sme voditi i da se nikad ne može dobiti i istakli da se protive upotrebi pretnji upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini", navodi se u saopštenju Bele kuće posle sastanka.

Predsednik SAD je govorio i o poljima potencijalne saradnje uključujuči klimatske promene. Ali je izneo i zabrinutost zbog stanja ljudskih prava, posebno u Sinđangu, Tibetu i Hongkongu, prenosi CNN.

Što se tiče Tajvana, Bajden je rekao da se SAD protive svakoj jednostranoj promeni statusa kvo bilo koje strane i da je u interesu sveta da se zadrži mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu.

"Istakao je da i zamerke SAD o sve agresivnijim akcijama Narodne Republike Kine prema Tajvanu koje podrivaju mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu i šire i ugrožavaju globalni prosperitet", rekao je Bajden, a navodi Bela kuča.

Dogovorena je i poseta državnog sekretara SAD Entonija Blinkena Kini.

Bajden je kritikovao i "provokativno ponašanje" Severne Koreje.

Video: Džo Bajden i Si Đinping susreli se prvi put

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA