≫ 

Bajden posle sastanka sa Sijem: Naša pozicija prema Tajvanu nije se promenila. On je to razumeo

Kina i SAD saglasni da rade zajedno na rešavanju svetskih izazova

  • 2
Džo Bajden, Bali Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da je na sastanku sa kineskim kolegom Si Đinpingom naglasio da se američka "politika jedne Kine" nije promenila i da su obe zemlje posvećene očuvanju mira na Tajvanu.

"Naša pozicija prema Tajvanu nije se promenila. On je to razumeo", rekao je Bajden na konferenciji za medije posle sastanka na Baliju.

Dodao je i da neće biti novog hladnog rata sa Kinom.

"Apsolutno sam uveren da neće biti novog hladnog rata. Ne verujem da postoji neposredan pokušaj Kine da napadne Tajvan. Uveren sam da je Si to razumeo", rekao je Bajden. Vašington, kako je dodao, želi da se to pitanje reši mirnim putem.

On je rekao da se dve zemlje saglasne da rade zajedno na rešavanju svetskih izazova i da su razgovarali o ruskoj pretnji u Ukrajini.

Ponovio je da se i SAD i Kina protive upotrebi nuklearnog oružja.

Povodom Severne Koreje, Bajden je rekao da je uveren da Peking može da kontroliše Pjongjang i da Kina ima obavezu da odvrati Severnu Koreju od nuklearnih testova.

Bajden je rekao i da su SAD kao država u najboljem položaju u svetu da se nose sa ekonomskim i političkim promenama.

Rekao je da je u razgovoru kineski predsednik bio uvek direktan, kao i da su bili veoma iskreni jedan prema drugome. A na pitanje da li je delovalo da je Si spreman na kompromis po nekim pitanjima, Bajden je odgovorio potvrdno.

Na pitanje novinara o tome da li je osvajanje Hersona prekretnica u ratu u Ukrajini, Bajden je rekao da je to značajna pobeda i da može samo da "aplaudira hrabrost, odlučnost i kapacitete ukrajinskog naroda".

"Stvari će usporiti sa zimskim mesecima, ali sam uveren da Rusija neće okupirati Ukrajinu kao što je bilo na početku", rekao je on.

Video: Ličnosti sveta: Džozef Bajden

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • I ti da razumes

    14. novembar 2022 | 17:24

    Da je tajvan kineski, Kosmet srpski I ukrajina Ruska neces ti dozive ti kad to sve bude zaokruzeno

  • Fredy

    14. novembar 2022 | 20:15

    I vama neko treba stat na rep, previse ste se osilili

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA