Zelenski se obratio liderima G20, izneo ukrajinske uslove za mir: Rat mora da se završi sada

Zelenski se putem video linka obratio svetskim liderima na indonežanskom ostrvu, gde se danas i sutra održava samit G20

  • 45
Volodimir Zelenski Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio se liderima na samitu G20 na Baliju i rekao da se ruski rat mora završiti sada.

On se takođe založio za produženje značajnog ugovora o izvozu žitarica koji uskoro ističe.

Zelenski se putem video linka obratio svetskim liderima na indonežanskom ostrvu, gde se danas i sutra održava samit G20, prenosi BBC.

"Uveren sam da je sada vreme kada se ruski razorni rat mora i može zaustaviti. Postoji ukrajinska formula mira. Mir za Ukrajinu, Evropu i svet. A postoji i niz rešenja koja se mogu implementirati kako bi se stvarno garantovao mir. Učestvovanjem na samitu predstavio sam predloge ovakvih odluka, konkretne i iskrene. Ukrajina nudi vodećim zemljama sveta da budu sukreatori mira s nama", rekao je Zelenski.

Potom je predočio uslove koje Ukrajina ima za mir, a to su: nuklearna sigurnost, osiguranje hrane, energetska sigurnost, oslobađanje zatvorenika, sprovođenje Povelje UN-a i obnova teritorijalnog integriteta Ukrajine i svetskog poretka, i povlačenje ruskih trupa i prestanak borbe.

Zelenski se više puta obratio liderima sa "G19", isključujući Rusiju.

Glavni među njegovim zahtevima bio je produženje onoga što je poznato kao crnomorski sporazum o žitu, koji je u julu potpisan između Ujedinjenih nacija i Rusije.

Sporazum je osigurao da se izvoz hrane blokiran ruskim ratnim brodovima u ukrajinskim lukama može otpremiti.

UN kažu da je od početka sporazuma 10 miliona tona žitarica i druge hrane uspešno izvezeno, što je pomoglo da se spreči globalna kriza hrane.

Ali ugovor ističe 19. novembra. Govoreći u utorak na sednici G20 o bezbednosti hrane, Zelenski je rekao da sporazum treba da bude produžen na neodređeno vreme, "bez obzira kada se rat završi".

"Pravo na hranu je osnovno pravo svake osobe na svetu", rekao je on, predlažući da se sporazum proširi i na druge luke u regionu Nikolajeva.

Video: Zelenski objavio snimak granatirane zgrade u Nikolajevu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Blek Stena

    15. novembar 2022 | 13:50

    Itekako ce se Zelenski pitati jer Ukrajinci ce se tesko smiriti dok ne izbace rusku vojsku iz Ukrajine. Svesni su Ukrajinci da im najveca opasnost preti od Putina i Rusije i da im nije verovati. Ako je neki Ukrajjnac i verovao naivno u dobronamernost i iskrenost Putina posle ovoga rata ne veruje.

  • JO

    15. novembar 2022 | 08:00

    Na snimku CNN-a gde prikazuju ulazak ukrajinske vojske u Herson i gde je isceniran doček od strane stanovnika grada u pozadini se vidi ukrajinski vojnik koji nosi zastavu Ukrajine sa visoko podignutom rukom sa nacističkim pozdravom. Snimak je nakon 2 sata obrisan. Znači, neće skoro Putin stati dok ne završi deratizaciju Ukrajine.

  • Ruska

    15. novembar 2022 | 09:54

    Nesretna vojska i jutros se bori protiv zgrada,parkova i ulica...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA