≫ 

Ilija na internetu saznao da su mu ubili oca: "U suzama smo gledali snimak, ubili su ga kao životinju"

"Cela porodica je u suzama gledala snimak. Ubijen je kao životinja", rekao je Ilija Nužin

  • 3
Tužan, mladić, depresija Foto: Pixabay

Članovi porodice Jevgenija Nužina, bivšeg ruskog zatvorenika koji je prebegao u Ukrajinu nakon što ga je regrutovala zloglasna vojna grupa Vagner da se bori u ratu, na internetu su gledali kako je ubijen.

Snimak brutalnog ubistva osvanuo je u petak na društvenim mrežama, a na snimku se vidi kako Nužina ubijaju maljem.

Na snimku, koji nismo objavili zbog previše uznemirujućeg sadržaja, vidi se kako Nužin leži na podu, glave zalepljene trakom za zid dok ga nepoznati čovek obučen u maskirne pantaone udara maljem po glavi.

Nužin (55) je u julu pušten iz zatvora, gde je služio kaznu za ubistvo koje je počinio 1999. godine. Ubrzo ga je regrutovao Vagner, zloglasna vojna grupa koju je osnovao Jevgenij Prigožin, moćni ruski biznismen i bliski saradnik Vladimira Putina.

Ukrajinski vojnici su Nužina zarobili u septembru, a Nužin je medijima rekao da se priključio Vagneru samo da bi bio ranije pušten iz zatvora, ali da je sve vreme planirao da se preda Ukrajincima.

U intervjuima koje je dao kritikovao je vlast u Rusiji i izrazio želju da pomogne Ukrajini u borbi.

Ilija Nužin, sin ubijeno Jevgenija, potvrdio je za Guardian da je čovek sa snimka njegov otac, ali je odbio da dalje komentariše iz "bezbednosnih razloga".

U intervjuu koji je dao za rusku organizaciju za zaštitu ljudskih prava Gulagu.net Ilija je rekao da je za očevu smrt saznao na internetu gledajući snimak koji ga je prestravio.

"Cela porodica je u suzama gledala snimak. Ubijen je kao životinja", rekao je Ilija Nužin.

Za sada nije jasno ko je načinio snimak, niti kako je Nužin ponovo završio u Rusiji.

Nepotvrđene informacije govore da je Nužin bio deo razmene zatvorenika, a članovi organizacije za ljudska prava se nadaju da će biti obelodanjeni svi detalji.

"Mnogo je pitanja i nadam se da će se istina saznati", rekao je Vladimir Osečkin, šef Gulagu.net, grupe za ljudska prava koja se fokusira na navodne zloupotrebe u ruskom zatvorskom sistemu.

Vladimir je rekao da je Ukrajina imala odgovornost prema Nužinu i da on nije trebalo da bude razmenjen, s obzirom na opasnosti sa kojima se suočavao u Rusiji.

Osečkin kaže da sve pokazuje na to da je Vagner umešan u ubistvo Nužina i da planira da pošalje zahtev ruskim vlasima da se otvori istraga o ovom slučaju.

"Vagner ne bi mogao da izvrši ovo srednjovekovno pogubljenje bez odobrenja ruskih bezbednosnih službi", rekao je Osečkin.

Prigožin, koji je pod zapadnim sankcijama zbog uloge u Vagneru, u nedelju je branio snimak ubistva, nazivajući Nužina "izdajnikom".

"Nužin je izdao svoj narod, izdao svoje drugove, izdao ih je svesno", rekao je on.

Video: Baka na kolenima dočekala unuka koji je ukrajinski vojnik: Snimak iz Hersona se širi po mrežama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    15. novembar 2022 | 11:10

    Zatvorenici su se dobrovoljno prijavljivali i unapred im je rečeno da je za bilo kakvo odstupanje od pravila (dezertiranje, činjenje krivičnih dela, neposlušnost, izdaja itd.) kazna smrt.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA