≫ 

Lideri G20 pripremaju izjavu u kojoj žele mir: Hoće li biti usvojena?

Uključivanje Rusije i Kine u zajednički kominike G20 najvažniji je diplomatski korak prema prekidu rata u Ukrajini

  • 0
Samit G20 Indonezija Bali Foto: Tanjug/AP

Lideri zemalja G20 pripremili su zajedničku izjavu prema kojoj današnjica ne sme biti era rata.

Uz to, u pripremljenom nacrtu kominikea najuticajnije diplomate sveta osuđuju pretnje upotrebe nuklearnog oružja. Ove političke poruke najsnažnijh zemalja sveta do sada su najjači koordinirani međunarodni pritisak na Rusiju za prekid ratnih operacija u Ukrajini, ali i Kinu koja pruža tihu podršku ratnom pohodu Moskve, prenosi Jutarnji list.

Prema izvorima bliskim više delegacija na samitu G20 na Baliju nacrt zajedničke izjave ima posebnu težinu jer je pripremljen nakon višednevnih pregovora zvaničnika zapadnih zemalja s Rusijom i Kinom. Jedna od poruka zajedničke izjave glasi:

"Pretnja upotrebe nuklearnog oružja je neprihvatljiva. Mirno rešavanje konflikata, napori da se rešavaju krize, kao i diplomatija te dijalog, od vitalne su važnosti. Današnja era ne sme biti era rata“.

Pre nego se postigao načelni dogovor o zajedničkoj izjavi zvaničnici koji su je pripremali strahovali su kako bi to mogla biti prva zajednička izjava koja neće biti prihvaćena zbog protivljenja Moskve, a možda i Kine. Ipak, lideri G20 tek treba da potpišu zajedničko saopštenje.

G20 je usvojio je stav iz kojeg je očigledno da rusko ratovanje ima negativan uticaj na ljude svuda, nezavisno od toga žive li u velikoj ili maloj zemlji.

Indijska delegacija imala je presudnu ulogu u dogovoru oko zajedničke izjave u kojoj je postignut konsenzus za kritiku ruske invazije. U osnovi je pripremljena izjava eho ranije izjave indijskog premijera Narendre Modija koji je u septembru ruskom predsedniku Vladimiru Putinu rekao kako "sada nije vreme za rat“.

Indonežanki zvaničnici upozorili su da je tekst zajedničke izjave još uvek podložan promenama.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručuje kako će rusko moguće protivljenje ovoj mirovnoj formuli pokazati da žele rat, a ne mir.

Nacrt formule sadrži i upozorenje da rat u Ukrajini "ograničava rast, diže inflaciju, prekida lance snabdevanja, podiže energetsku i prehrambenu nesigurnost, kao i rizike finansijske stabilnosti“.

Indonezijski premijer Joko Vidodo je upozorio kolege šefove država: "Ako ovaj rat ne stane, biće nam teško preuzeti odgovornost za budućnost“.

Kineski predsjednik Si Đinšing pretrpeo je do sada najžešće kritike zbog svog odbijanja da osudi rusku invaziju u Ukrajini, kao i zbog toga jer nije iskoristio svoje bliske lične veze s Putinom da ga nagovori na prekid rata.

Xi se sastao s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i  poručio mu kako se nada da će EU slediti nezavisnu politiku prema Kini, što je ranije govorio i nemački kancelar Olaf Šolc.

Video: Svi pišu da je Lavrov u bolnici, a on uživa na terasi hotela na Baliju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA