≫ 

Stan pun buđi koštao života dečaka (2): Gljivice mu našli u plućima i krvi, nije mu bilo spasa

Prilikom pregleda mesta stanovnja ustanovljeno je da nije bilo opremljeno za normalne svakodnevne aktivnosti, što je dovelo do prevelike vlage i kondenzacije

  • 0
Bolesno dete u bolnici bolnica Foto-ilustracija: Shutterstock

Dvogodišnji dečak u Engleskoj preminuo je od posledica prevelike izloženosti buđi koja je bila u stanu u kojem je njegova porodica živela.

Mališan je sa majkom i ocem živeo u socijalnom stanu koji, kako se navodi u izveštajima iz istrage, neprikladan za život ljudi.

Avab Išak preminuo je nedugo nakon svog 2. rođenana 21. decembra 2020. godine. Patolog je ustanovio da je dečak preminuo od "posledica teškog respiratornog stanja koje je izazvano preteranom izlaganju buđi u prostorijama gde je živeo", te naveo da ništa nije učinjeno da se problem sa buđi reši.

Prilikom pregleda mesta stanovnja ustanovljeno je da nije bilo opremljeno za normalne svakodnevne aktivnosti, što je dovelo do prevelike vlage i kondenzacije.

Porodica preminulog dečaka rekla je da je Avab nekada znao intenzivno da kašlje i po tri dana, te da su se osećali nemoćni, i da su strahovali od toga kakvu štetu buđ nanosi zdravlju dečaka.

"Ne možemo da vam kažemo pred koliko lekara smo plakali, kao i molbi koje smo uputili menadžmentu "Rochdale Boroughwide Housing" u čijem vlasništvu je objekat, govoreći da smo u strahu za njegovo i naše zdravstveno stanje zbog uslova u kojima živimo", saopštila je porodica.

Oni navode da, uprkos brojnim apelima, kompanija koja je zadužena za brigu o ovom socijalnom smeštaju nije učinila dovoljno da se problem reši.

Gljivice našli u krvi i plućima dečaka

Avab je hitno prebačen u bolnicu 19. decembra nakon što je dobio napad gušenja. Međutim, dečak je otpušten iz bolnice narednog jutra.

Sledećeg dana roditelji su ga opet doveli u bolnicu, gde je 21. decembra i preminuo usled zastoja srca prouzrokovanog respiratornim problemima.

Njegovo grlo, dušnik i drugi disajni putevi bili su toliko otečeni i da bi mu bilo otežano disanje, rekao je dr Filip Lamb, koji je izvršio obdukciju.

Gljivice su pronađene u Avabovoj krvi i plućima, a tako teška upala ukazuje na alergijsku reakciju, rekao je lekar.

Uzrok smrti je naveo kao "zagađenje od buđi".

Profesor Malkolm Ričardson, stručnjak za buđ i gljivice, podržao je ove nalaze, rekavši da je na zidovima i plafonima kuhinje, kupatila i spavaće sobe bila "velika buđ" duži vremenski period.

"Bio je srećno dete"

Avabov otac Fejsal Abdulah stigao je u Veliku Britaniju kao tražilac azila iz Sudana u julu 2015, a supruga Ajša Amin pridružila mu se u februaru 2018. godine.

U izjavi porodice se navodi da "uopšte ne sumnjaju da su na ovaj način tretirani jer nisu iz Britanije te da su manje svesni kako sistemi u Velikoj Britaniji funkcionišu“.

Avab je rođen prevremeno i tokom svog kratkog života patio je od stalnih prehlada i virusnih respiratornih infekcija, ali je inače bio zdrav, navodi se u izveštaju.

Njegov prvi nadležni lekar opisao ga je kao "srećnu, nasmejanu bebu".

Abdulah se preselio u stan na imanju Ročdejl Frihold u avgustu 2016. Primetio je crne tačke od buđi u kuhinji u oktobru 2017. i vlasnici nekretnine su mu rekli da ih "prefarba".

Buđ se vratila do oktobra 2018, a do maja 2019. Abdulah se često žalio i tražio da se preseli, rečeno je mrtvozorniku.

Majka je rekla da ju je "odvratan" stan rastužio

Majka dečaka je prilikom svedočenja rekla da je bila veoma tužna kada se uselila u taj stan.

"Radije bih posetila prijatelje nego da ljudi posećuju nas”, rekla je ona.

Abdulah je pokrenuo pravni postupak u junu 2020. Stambena zajednica je saopštila da je uprkos žalbama njena politika da ne radi na nekretnini koja je predmet pravnog spora.

Danijel Mekvej, geodet u Ročdejlskom savetu, koji je posetio stan, rekao je da je "neprikladan za ljudsko stanovanje".

Policija Velikog Mančestera je takođe rekla u istrazi da je nekoliko nekretnina na istom imanju imalo vlagu i buđ, ali nisu ispunili prag dokaza za krivični postupak protiv stambene zajednice za ubistvo iz grubog nemara ili korporativno ubistvo iz nehata.

Upitan da opiše uslove u socijalnom stanovanju, profesor Ričardson je rekao da 50 odsto nekretnina ima buđ i da je ukupna situacija "strašna".

Video: Vukosava je teško bolesna i živi sa maloletnom ćerkom u užasnim uslovima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA