≫ 

Oglasio se Džo Bajden: Malo je verovatno da je projektil koji je u Poljskoj ubio 2 osobe ispaljen iz Rusije

Predsednik SAD se oglasio u utorak uveče po američkom vremenu

  • 78
Džo Bajden Foto: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

Malo je verovatno da je projektil koji je pogodio teritoriju Poljske i ubio dve osobe ispaljen iz Rusije, objavio je predsednik SAD Džo Bajden u utorak uveče po američkom vremenu. 

"Sudeći po trajektorijama, malo je verovatno da je ispaljen iz Rusije", rekao je Bajden o udaru na Poljsku, ali je upozorio da je potrebno još istrage.

Američka vlada i njeni NATO saveznici su sa oprezom ispitivali navode da je ruski projektil pogodio teritoriju članice NATO Poljske i pogodio poljoprivrednu zgradu u blizini granice sa Ukrajinom u utorak, piše USA Today.

Izjavom Ministarstva spoljnih poslova Poljske identifikovan je projektil kao "proizveden u Rusiji", ali predsednik Poljske Andžej Duda je bio odmereniji, rekavši da je "verovatno" ruski, ali da zvaničnici ne mogu da potvrde ko ga je ispalio.

"Nemamo ubedljive dokaze u ovom trenutku, kad je reč o tome ko je ispalio ovaj projektil. Verovatno je ruske proizvodnje, ali istraga je još u toku", rekao je Duda novinarima sinoć. "Postupamo obazrivo. Ovo je teška situacija".

Američki zvaničnik upućen u situaciju rekao je u utorak uveče da su okolnosti kompleksne i da SAD ne mogu da isključe mogućnost da je smrtonosni projektil (ili projektili) bio deo ukrajinskog projektila koji je bio namenjen presretanju ruskog projektila koji je gađao ciljeve u Ukrajini.

Projektili za presretanje pokušavaju da neutrališu ofanzivne projektile uništavajući ih direktno ili tako što će da ih skrenu s kursa. Projektil koji je pogodio Poljsku mogao bi da bude ukrajinski projektil za presretanje koji je Ukrajina ispalila kako bi se zaštitila od ruskog vazdušnog napada, ili bi mogao da bude ruski projektil koji je sa putanje skrenulo ukrajinsko presretanje, rekao je zvaničnik za USA Today.

Bajden je izrazio saučešće posle udara na Poljsku, ponudio pomoć u istrazi, i ponovio da su SAD "gvozdeno privržene NATO paktu", saopšteno je iz Bele kuće.

- Složili smo se da pružimo podršku istrazi koju sprovodi Varšava posle eksplozije u ruralnom delu Poljske u blizini sa granicom sa Ukrajinom. Postaraćemo se da saznamo šta se tačno desilo. Onda ćemo zajedno odrediti naš sledeći korak", rekao je Bajden u utorak u Baliju, posle sastanka sa svetskim liderima.

Udar na Poljsku desio se dok su Bajden i lideri ostalih velikih svetskih ekonomija u Indoneziji, gde na Baliju učestvuju na samitu grupe G20.

Video: Vožnja sa poljskim medijima kroz područje pogođeno projektilima

(Telegraf/USA Today)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A. P

    16. novembar 2022 | 08:53

    Ovo podmetanje i provokacije, idu ka trecem svetskom ratu. Ohladite malo glave.

  • Vratiće se rode

    16. novembar 2022 | 09:17

    Eto vam prilike za član 5 i pokretanje akcije protiv Ukrajine. Vi sa jedne, Rusi sa druge strane i Ukrajine nema...i onako vam je to bio plan, da svi uzmu "svoje" od Ukrajinaca...A vi Ukrajinci samo nastavite da sledite onog komičara Zelenskog, koji vas sigurno i stoprocentno vodi u TRAGIKOMEDIJU...Svi će da se smeju a vas neće biti...

  • Dušan

    16. novembar 2022 | 09:27

    Je li ovo mrziteljima Zapada krivo što rakete nije ispalila Rusija? Oni izgleda mrze i ceo svet i ljudski rod uopšte koji bi u slučaju svetskoga nuklearnoga rata nestao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA