Da li će eksplozija u Poljskoj dovesti do eskalacije? "Rizici od sukoba NATO-a i Rusije su stvarni"

Incident u kojem su dve osobe poginule verovatno je ispod praga koji je potreban da se podstakne kolektivna akcija NATO-a protiv Rusije

  • 4
Poljska raketa Foto: Tanjug/AP

Ako se na kraju ispostavi da je ruski projektil pogodio poljsko selo u utorak, ubivši dvoje ljudi, to će biti prvi put da je rusko oružje palo na NATO teritoriju.

Sovjetski Savez i SAD su uspele da prođu kroz ceo Hladni rat, a da ne naprave takvu grešku, jer su Vašington i Moskva bili dobro svesni rizika odlaska u rat nakon nesreće ili pogrešnog proračuna.

Rusija Vladimira Putina je daleko manje predvidljiva nuklearna sila od Sovjetskog Saveza, podižući nivo opasnosti, kako je istakao Džo Bajden, na najviši od kubanske raketne krize.

Putinova intervencija u Siriji dovela je do toga da je turski borbeni avion srušio ruski rani avion iznad tursko-sirijske granice u novembru 2015. godine, ali je taj incident obuzdan.

Slično tome, malo je verovatno da će raketni incident od utorka dovesti do direktne konfrontacije između NATO-a i Rusije.

Poljska vlada rekla je u utorak da i dalje istražuje čiji su rakete pale na njenu teritoriju, a predsednik Andžej Duda rekao je da razmišlja na pozivanje na član 4 osnivačkog ugovora NATO-a. Ipak, kako je rekao, nema dokaza da je projektil stigao iz Rusije.

Prema članu 4 osnivačkog ugovora Alijanse, članice mogu pokrenuti bilo koje pitanje koje izaziva zabrinutost, posebno u vezi sa bezbednošću zemlje članice.

Duda je u utorak uveče razgovarao sa Džoom Bajdenom, Jensom Stoltenbergom i Volodimirom Zelenskim.

Varšava nije spominjala član 5 ugovora, koji glasi da je naoružani napad na jednu članicu napad na sve, a što bi bio najverovatniji mehanizam eskalacije do rata između NATO-a i Rusije.

Na član 5 ne može se pozvati samo jedna država članica, rekao je bivši američki ambasador u NATO-u Ivo Dalder, dodajući da "zahteva konsenzus NATO-a", prenosi Guardian.

Jedini put kada su se NATO članice pozvale na njega bilo je nakon napada 11. septembra u SAD i doveo je do toga da saveznici obezbede vazdušne radarske patrole nad SAD i pojačaju pomorske patrole u ​​Sredozemnom moru.

Čak i kada bi se zaključilo da su rakete koje su prešle poljsku granicu zaista bile ruske, a ne ukrajinski PVO, to ne bi odgovaralo "oružanom napadu" predviđenom članom 5, tvrdi Vilijam Alberki, direktor strategije, tehnologije i kontrola naoružanja za Međunarodni institut za strateške studije.

"Namerni oružani napad je prava stvar. Dve greškom ispaljene krstareće ili balističke rakete to nisu", rekao je Alberki.

Do sada je široki konsenzus NATO-a bio da bi ruska eskalacija dovela do pojačanih isporuka oružja Ukrajini, i da bi to - umesto bilo kakvog direktnog učešća NATO-a - služilo kao odvraćanje od ruske nepromišljenosti.

Ovo je najverovatniji odgovor ovog puta, a unutar NATO-a će se voditi debata o tome da li to opravdava korak napred u vrsti vojne pomoći koja se pruža. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba tvrdio je da to garantuje nabavku borbenih aviona F-15 i F-16.

Incident na poljskoj granici je takođe obnovio pozive za zonu zabrane letenja iznad zapadne Ukrajine. Zagovornici takvog poteza su tvrdili da su rizici da takav korak izazove sveopšti rat sada daleko manji nego na početku invazije u punom obimu, pošto su ruske snage trenutno ograničene na daleki istok i jug zemlje. Međutim, postojao bi značajan otpor prema takvom proširenju uloge NATO-a od strane SAD i drugih NATO saveznika.

Iako će ovaj incident verovatno biti suzbijen, to ne znači da rizici od sukoba između NATO-a i Rusije zbog pogrešne procene nisu stvarni.

Kijev je nestrpljiv da NATO što je moguće bliže veže za borbu svoje zemlje za obnavljanje svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Zelenski je u utorak rekao da su projektili "udar protiv naše kolektivne bezbednosti i veoma ozbiljna eskalacija".

Rusija je negirala da ima bilo kakve veze sa incidentom u Poljskoj, dok je američki predsednik Džo Bajden rekao da je "malo verovatno" da je projektil, koji je ubio dvoje u Poljskoj, došao iz Rusije.

Reuters, sa druge strane, citira izvor iz NATO-a, koji kaže da je u odvojenom događaju, američki predsednik Džo Bajden rekao saveznicima NATO-a da je projektil ukrajinska protivvazdušna odbrana.

Telegraf ovu tvrdnju nije mogao nezavisno da potvrdi.

Još uvek ne postoje zvanične potvrde odakle je raketa lansirana, dok je Poljska sinoć rekla da se radi o projektilu ruske proizvodnje.

Do sada, NATO i poljska vlada izbegavali su da okrive Rusiju za incident u Poljskoj.

I šef NATO-a i poljski predsednik nazvali su to "tragičnim incidentom".

Video: Snimak policijskog punkta u blizini mesta eksplozije u Poljskoj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    16. novembar 2022 | 12:59

    NATO VEC RATUJE U UKRAJINI PROTIV RUSIJE SA DESETINAMA HILJADA SVOJIH VOJNIKA OBUCENIH U UKRAJINSKE UNIFORME A UKRAJINCI SU GLAVNO TOPOVSKO MESO !!!

  • petarle

    16. novembar 2022 | 12:57

    Nato je i ovako ukljucen u sukob Rusije i Ukrajine

  • Nikolas

    16. novembar 2022 | 13:01

    AKO AMERI ZELE RAT NATO CE RATOVATI I RAT SE NECE MOCI IZBECI !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA