Donald se kandiduje za predsednika 2024, ali Bela kuća ima plan: Bajden spreman za "projekat Tramp"

Bajden će, prema rečima savetnika, nastaviti sa svojom tvrdnjom da je Tramp pretnja za demokratiju. Ali njegovi politički rukovodioci su odlučni da pokažu da Trampove četiri godine nisu donele stvarna dostignuća za američki narod

  • 9
Donald Tramp, Džo Bajden Foto-montaža: Tanjug/AP

Nakon što je Donald Tramp saopštio da se zvanično kandiduje za predsednika SAD 2024. godine, predsednik SAD Džo Bajden spreman je da sprovede ono što neki od njegovih vrhunskih saradnika nazivaju "projekat Tramp".

Bajden je veći deo prošle godine proveo kritikujući agendu "ultra-Maga", ciljajući na republikanske senatore, guvernere i državne zakonodavce. Sada će fokus vratiti na bivšeg i budućeg protivnika - gospodina "Maga" lično (Make America Great Again).

U zapadnom krilu, mala grupa predsedničkih savetnika radi na razvijanju plana kako će Bajden i Bela kuća odgovoriti na, kako očekuju, uvredljivi jezik bivšeg predsednika sada kada je formalno kandidat.

Tramp je tokom objavljivanja kandidature odmah počeo sa napadom, dok se žalio na "Bajdena i radikalno levičarske ludake koji hoće da sruše našu vladu do temelja".

Bajden će, prema rečima savetnika, nastaviti sa svojom tvrdnjom da je Tramp pretnja za demokratiju. Ali njegovi politički rukovodioci su odlučni da pokažu da Trampove četiri godine nisu donele stvarna dostignuća za američki narod.

U utorak, samo nekoliko sati pre Trampove objave, na Bajdenovom Tviter nalogu objavljen je video u kojem se ismevaju tvrdnje bivšeg predsednika da radi nešto infrastrukturom nacije koja se raspada.

U snimku je prikazano kako Bajden potpisuje svoju infrastrukturnu meru od bilion dolara u zakon, pored kompilacije snimaka bivšeg predsednika koji koristi reč "infrastruktura".

Usred Trampovog govora, na Tviter nalogu je objavljen drugi video, sa naslovom "Donald Tramp je izneverio Ameriku", koji prikazuje scene napada na Kapitol Hil 6. januara 2021. godine.

Napor da se koordiniše Trampov odgovor uključio je mesece istraživanja, a vodi ga Anita Dun, jedan od Bajdenovih najboljih stratega za komunikacije i Džen O'Mali Dilon, koja je vodila Bajdenovu kampanju 2020. i sada je zamenica šefa osoblja u Beloj kući.

Bajden je rekao prošle nedelje da "namerava" da se kandiduje 2024, ali da će prvo razgovarati sa svojom porodicom pre objavljivanja odluke početkom sledeće godine.

Zvaničnici kažu da će ga Trampovo prisustvo u trci motivisati da se ponovo kandiduje. Bajden na svog prethodnika gleda kao na opasnost koju treba zaustaviti. Redovno napominje da je on jedina osoba koja je ikada pobedila Trampa, nagoveštavajući da bi imao najveće šanse da to ponovi. On je javno rekao da "ne bi bio razočaran" da se suoči sa Trampom u revanšu.

Bajden je ohrabren boljim rezultatima na međuizborima, nego što su to očekivali. Međutim, prema anketama, sam Bajden ostaje duboko nepopularan i suočava se sa političkim preprekama: ekonomijom koju još uvek pogađa inflacija, produbljivanjem rata u Evropi i stalnim pitanjima o tome da li je prestar za još jedan mandat.

Prošle godine, dok su se međuizbori približavali, Bajden je bio fokusiran na pokret koji je Tramp stvorio.

On je napao "300 diskriminatornih zakona" koje su usvojila republikanska zakonodavna tela. Napao je guvernera Teksasa zbog istrage transrodnih porodica. Optužio je Rona DeSantisa, republikanskog guvernera Floride, za zabranu knjiga; i Rika Skota, državnog republikanskog senatora, za tajnu zaveru za podizanje poreza Amerikancima.

U demokratskom nacionalnom komitetu (DNK), zvaničnici su motrili na bivšeg predsednika, čak i nakon što je napustio Vašington i preselio se na Mar-a-Lago na Floridi. Partija je okupila oko 40 istraživača da beleže svaki govor, obraćanje na radiju, TV pojavljivanje i novinske članke u kojima se pojavljuju Tramp i drugi republikanski kandidati, u nastojanju da sakupi najsveobuhvatniji slučaj protiv bivšeg predsednika i republikanaca u predstojećim kampanjama.

Komitet je u utorak saopštio da će početi sa zapošljavanjem osoblja u Nju Hempširu, Floridi i drugim primarnim državama da republikanske predsedničke kandidate, kao što je Tramp, drže odgovornim za ono što kažu dok počnu kampanju za Belu kuću 2024.

Stranka će pratiti sve zvučne kandidate, uključujući Rona Desantisa, ali Tramp je poseban slučaj.

Bajden je dugo govorio da je njegovu kampanju za predsednika 2020. motivisao Tramp. U video snimku kojim je najavljivao svoju kampanju 2019. godine, Bajden je kritikovao svog rivala zbog tvrdnji o "moralnoj ekvivalenciji između onih koji šire mržnju i onih koji su hrabri da joj se suprotstave" nakon skupa belih suprematista 2017. u Virdžiniji.

Međutim, kao predsednik, Bajden je često pokušavao da ignoriše muškarca koga naziva "bivšim momkom". Trampov formalni ulazak u trku mogao bi da okonča Bajdenovu uzdržanost, jer će ga neke demokrate uvek pritiskati da glasno i više puta proziva Trampa.

Bivši predsednik i Maga pokret koji je stvorio bili su centralne teme na međuizborima.

Upravo je Trampova uspešna nominacija tri konzervativne sudije u Vrhovni sud utrla put odluci da se poništi Roe protiv Vejda, eliminišući ustavnu zaštitu za abortus.

Trampova odbrana Nacionalnog streljačkog udruženja došla je pod kritikom usled pucnjava, uključujući i u osnovnoj školi u Juvaldeu u Teksasu.

Demokrate su uvek planirale da se fokusiraju na napore bivšeg predsednika da preokrene izbore 2020, posebno njegove akcije oko napada na Kapitol 6. januara.

Zvaničnici Bele kuće ostaju ćutljivi oko toga kada će Bajden zvanično saopštiti svoju odluku o kandidovanju za drugi mandat.

Kada predsednik potvrdi kandidaturu, stupaju na snagu nova pravila o tome kako mora da prikupi i potroši novac na svoju kampanju. Njegovi savetnici žele da to odlože dok ne budu spremni.

U međuvremenu, sam Bajden je sve više ubeđen da njegova misija da skloni Trampa sa funkcije i drži ga podalje od Bele kuće, još uvek nije gotova.

Džo Bajden Foto: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

"Niko nije jasnije identifikovao jedinstvenu egzistencijalnu pretnju koju Donald Tramp predstavlja za zemlju od Džoa Bajdena. I niko drugi ga nije pobedio", rekla je Kejt Bedingfild, direktorka za komunikacija Bele kuće, pre Trampove objave.

Nakon Trampovog govora u utorak uveče, novinar koji je putovao sa predsednikom na samit G20 na Bali u Indoneziji, pitao je Bajdena da li ima komentar nakon objave kandidature.

Bajden, koji se sastajao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, pogledao je svog kolegu, i obojica su se nasmejala.

"Ne baš", rekao je Bajden.

Video: Kraj jedne ere: Najkontroverzniji predsednik SAD-a i njegova supruga napustili Belu kuću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • panic

    20. novembar 2022 | 18:09

    teško da će bajden ista razumeti do kraja sledeće godine već sada priča sa majkom pozdravlja poginule u sali i slično za par meseci pelene i nema izlazak iz kuće

  • Aca

    20. novembar 2022 | 17:27

    Dozvolite Trampa u medijima pa cemo videti ko je veca demokrata a ko nacista!!!

  • alal vera alal vera

    20. novembar 2022 | 17:58

    demokratski je i oduzimanje prava na slobodu govora

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA