Moguće potpuno gašenje električne mreže u Kijevu

Poslednjih nekoliko nedelja Rusija je pojačala napade na ukrajinske energetske objekte, a u utorak i četvrtak je ciljala na energetsku infrastrukturu širom zemlje teškim vazdušnim napadima

  • 2
Kijev, sneg Foto: Tanjug/AP

Gradske vlasti u Kijevu upozorile su danas da je moguće potpuno gašenje električne mreže u glavnom gradu, a ukrajinski premijer Denis Šmihal je izjavio da je skoro polovina energetskog sistema zemlje onesposobljena zbog ruskih napada.

Poslednjih nekoliko nedelja Rusija je pojačala napade na ukrajinske energetske objekte, a u utorak i četvrtak je ciljala na energetsku infrastrukturu širom zemlje teškim vazdušnim napadima, preneo je Rojters.

"Nažalost, Rusija nastavlja da izvodi raketne napade na ukrajinsku civilnu i kritičnu infrastrukturu. Skoro polovina našeg energetskog sistema je ugašena", rekao je Šmihal posle razgovora sa evropskim komesarom za trgovinu Valdisom Dombrovskisom.

Kijev je jedan od gradova koji je najteže pogođen napadima raketa i bespilotnih letelica, koji su povremeno prekidali snabdevanje električnom energijom, grejanjem i vodom u mnogim oblastima kako se približava zima, navodi britanska agencija.

"Spremamo se za različite scenarije, uključujući potpuno gašenje", rekao je zamenik šefa gradske administracije Mikola Povoroznik.

On nije precizirao šta bi se dogodilo ukoliko se elektromreža potpuno ugasi, ali su zvaničnici rekli da ne razmatraju evakuisanje bilo kog grada.

Video: Pao je prvi sneg u Kijevu i pokrio tenkove i olupine razvaljenih vozila od borbi: Milioni bez struje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grunf

    18. novembar 2022 | 23:57

    Ne žurite sa napuštanjem. Tek je -10.

  • Miki

    19. novembar 2022 | 09:15

    Sta ce struja u Kijevu?Oni mogu streljati ljude i u mraku.Gde im je off Zelinski?Sve su pokusali, ali i dalje ne oplakuju svoje zrtve i ne zale za unistenom zemljom zarad koske sa zapada.Rusija nije ni izbliza blizu onoga sto im je trebala prirediti.Zar je moguce da svi Ukrajinci podrzavaju fasizam i svoju vlast koja ih vodi u propast opijena hitlerovim idejama?!Ako je tako onda im ne gine potpuno unistenje.Bravo za zapadni inzenjering koji je za 8 godina stvorio monstrume koji su spremni da ginu za Firera iz SAD i EU bezpogovorno.Rusi moraju jace i sporije kako bi za navek isterali fasizam iz njihovih glava.Treba li imati empatije prema fasistima?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA