Ko su demokrate koje bi mogle da izazovu Bajdena u trci za predsednika 2024. godine?

Donald Tramp je najavio da će se kandidovati, ali on je kao i Bajden, poprilično nepopularan među glasačima

  • 0
Džo Bajden Foto: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

On je najstariji predsednik u istoriji SAD i njegov rejting je opao, ali postavlja se pitanje da li je predsednik Džo Bajden spreman za izazov u predsedničkoj trci 2024. godine?

Donald Tramp, čovek koga je pobedio pre dve godine, upravo je najavio da će se ponovo kandidovati za Belu kuću.

Međutim, obojica su nepopularni, a ankete pokazuju da većina demokrata želi da njihova stranka nominuje nekog drugog osim Bajdena, piše BBC.

To može predstavljati priliku generaciji mladih liberala.

Kamala Haris

Možda nikome ne bi više koristilo da se "ostareli" predsednik povuče nego njegovoj zamenici Kamali Haris.

Bivša tužiteljka, koja je nastavila da služi kao generalni tužilac Kalifornije i kao mlađa američka senatorka, 58-godišnjakinja je 2020. postala je prva žena, prva Afroamerikanka i prva azijsko-američka potpredsednica u istoriji SAD.

Kamala Harris, Kamala Haris Foto: Tanjug/AP

Prošle godine je nakratko obavljala funkciju vršioca dužnosti predsednika u 85 minuta koliko je Bajdenu bilo potrebno da se podvrgne kolonoskopiji, ali to je možda najbliže što se približila Ovalnom kabinetu.

Haris je čak manje popularna od predsednika i neki birači su doveli u pitanje njenu sposobnost.

Otkako je preuzela dužnost, dodeljeni su joj neki od najtežih resora administracije, uključujući priliv migranata na južnu granicu SAD. Konzervativni kritičari optužili su je za neugodne javne nastupe. Velika fluktuacija osoblja i izveštaji o niskom moralu u kancelariji potpredsednika samo su pogoršali stvari.

Ali Kamaline pristalice, uključujući armiju onlajn obožavatelja, insistiraju da je ona nepravedno oklevetana mizoginim i seksističkim klevetama.

Gevin Njusom

Ako je potpredsednica Kamala Haris nekada imala nameru da nasledi predsednika Bajdena, tu je još jedan političar iz Kalifornije, guverner Gevin Njusom, koji sada pobuđuje najviše pažnje u predstojećoj predsedničkoj trci 2024.

Njusom (55) je prvi put privukao nacionalnu pažnju kada je, kao gradonačelnik San Franciska 2004. godine, izdao dozvole za istopolne brakove kršeći državni zakon.

Po zanimanju vinski preduzetnik, izabran je za guvernera svoje matične države 2018. i uspostavio se kao progresivni bedem protiv konzervativne Trampove administracije.

Gevin Njusom Kalifornija Foto: Tanjug/AP

Zaslužio je pohvale za asertivno vođstvo na početku pandemije, ali večera uhvaćena kamerom na kojoj je Njusom prekršio sopstvena pravila o kovidu dovela je do pokušaja prošle godine da ga opozove sa mesta guvernera pre nego što mu se mandat završi.

Na kraju porazivši opoziv predvođen republikancima, guverner sada ulazi u drugi mandat nakon što je ponovo izabran ranije ovog meseca.

Njusom ima ogroman ratni fond za kampanju i podršku glavnih demokratskih donatora, ali je njegova spremnost da se u poslednje vreme bori na nacionalnoj sceni - od objavljivanja reklama u državama koje drže republikanci kao što su Florida i Teksas do kritikovanja sopstvene stranke zbog slabe razmene poruka – to je skretanje pažnje na njegove buduće ambicije.

Pit Butidžidž

Od 28 demokrata koje je Bajden pobedio da bi postao kandidat stranke za predsednika 2020. godine, malo njih je blistalo tako sjajno kao Pit Butidžidž.

Uprkos tome što je nepoznat u nacionalnoj političkoj areni, 40-godišnjak je nadmašio iskusne političare pre nego što je ispao iz trke i podržao konačnog predsednika.

Glasače je privukao njegov životopis, mladost i uglađeni govor. Diplomac na Harvardu koji je pohađao Oksford na Rodos stipendiji i služio u američkoj mornarici u Avganistanu, Butidžidž je 2015. izašao u javnost kao homoseksualac dok je bio gradonačelnik Saut Benda, malog industrijskog grada od oko 100.000 ljudi u Indijani.

Pit Butidžidž Foto: Printskrin/Youtube/The View

Njegove pristalice su ga nazvale "gradonačelnikom Pitom", a izabran je za Bajdenovog sekretara za saobraćaj.

Iako je pozicija u kabinetu tipično skromna, Butidžidž je nadgledao prolazak velikih infrastrukturnih investicija, bio je primoran da reaguje na različite poremećaje u lancu snabdevanja i jedan je od najčešćih surogata administracije na kablovskim vestima.

U međuvremenu, on i njegov suprug Česten, koji je upućen u društvene mreže, takođe su poželeli dobrodošlicu blizancima.

Berni Sanders

Ako Bajdenove godine smetaju glasačima, nominovanje Bernija Sandersa, 81-godišnjeg senatora iz Vermonta, možda mnogima neće imati smisla.

Međutim, mnogi glasači i dalje vide dugogodišnjeg poslanika kao svetionik rastućeg levičarskog pokreta u Sjedinjenim Državama.

Bernie Sanders, Berni Sanders Foto: Tanjug/AP

Sanders, nezavisni poslanik koji glasa sa demokratama, skoro je nadmašio izglede u nadmetanju za predsedničke nominacije 2016. protiv demokratske teške kategorije Hilari Klinton.

Ponovo drugi u 2020. iza Bajdena, samozvani "demokratski socijalista" je od tada radio na uticaju na politiku administracije, sa umerenim uspehom.

Njegova poruka da demokrate čine premalo da ubede mlade birače i radničku klasu da glasaju za njih i dalje odjekuje, a pristalice se možda nadaju da će za njega biti "treća sreća".

Još potencijalnih kandidata

Aleksandrija Okasio-Kortez: Poznata svojim legijama obožavalaca kao "AOC", najmlađa žena koja je ikada služila u Kongresu napuniće 35 godina, što je minimalna starost za predsednika SAD, mesec dana pre izbora 2024. Miljenica progresivne levice, Okasio-Kortez ima velike ideje i mnogo pristalica, ali je odustala od pitanja o svojoj budućnosti, rekavši nedavno za GQ da joj je vreme kao poslanika dalo "sedište u prvom redu" u mizoginiji američkog društva.

Ro Kana: Samoproglašeni "progresivni kapitalista", ovaj indijsko-američki poslanik predstavlja srce Silicijumske doline u holovima Kongresa. On je naznačio da se neće kandidovati ako Bajden bude kandidat.

Ejmi Klobučar: Senatorka iz Minesote ima 62 godine i nije izazvala talase u predsedničkoj trci 2020, ali je blisko povezana sa Bajdenovom administracijom i ključni je posrednik demokratske moći u Senatu.

Michelle Obama, Mišel Obama Mišel Obama Foto: Tanjug/AP

U svakom izbornom ciklusu, stručnjaci smatraju da bi bivša prva dama Mišel Obama ili bivša državna sekretarka Hilari Klinton, dva puta neuspeli predsednički kandidat, mogle da se pridruži trci. Ali dok obe žene ostaju popularne među demokratskim biračima, nijedna se do sada nije upustila u podsticanje spekulacija. U stvari, Obama je nedavno rekla za BBC News da joj je to najmanje omiljeno pitanje.

Video: Bajden: Putin je ratni zločinac, nanosi pustoš Ukrajini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA