≫ 

Identifikovali serijskog silovatelja, gotovo 40 godina nakon što je napao prvu žrtvu

DNK testiranja otkrila su da je silovatelj 66-godišnjak, koji je umro u februaru ove godine nakon što su mu otkazali bubrezi

  • 0
Porodično nasilje, nasilje nad ženama, Ilustracije nasilje, Novinarke protiv nasilja Foto: Sanja Knežević /Novinarke protiv nasilja/NPN

Nakon gotovo 40 godina od prvog napada, policija Novog Južnog Velsa identifikovala je serijskog silovatelja koji je terorirsao žene u istočnom predgrađu Sidneja decenijama.

DNK testiranja otkrila su da je silovatelj 66-godišnjak, koji je umro u februaru ove godine nakon što su mu otkazali bubrezi. U medijima ga zovu Kit Sims iz La Perouza u Sidneju.

Veruje se da je u periodu od 1985. do 2001. Sims napada devojčice i žene, upadao u njihove domove, i napadao ih dok bi šetale ili džogirale. Neke od žrtava imale su svega 14 godina.

Napadnute žrtve bi rekle da je muškarac koristio nož i da im je pretio, sve vreme krijući lice.

Mediji su Simsa tokom godina nazivali silovateljem Centenial Parka (1980-ih), Bondijevim silovateljem (1990-ih), silovateljem u trenerci (2000) i Bondi zver (2016).

Do pomaka u istrazi i njegovoj identifikaciji došlo je nakon što je 2005. osnovana udarna jedinica Dorin da istraži pet seksualnih napada koji su se dogodili u istočnom predgrađu Sidneja 2000. godine.

Analizirajući dokaze o 31 seksualnom napadu i pokušaju seksualnog napada u periodu od 1985. do 2001. godine, policija je došla do saznanja da iza svih njih stoji jedan muškarac.

DNK dokazi su direktno povezivali 12 incidenata, a modus operandi je korišćen za povezivanje ostalih 19 sa istim prestupnikom.

"Istražitelji jedinice su od tada kontaktirali preživele i obavestili da je muškarac identifikovan, ali da se zbog okolnosti ne mogu preduzeti dalje pravne radnje!, navodi se u saopštenju policije u ponedeljak.

Policija je takođe iskoristila priliku da podseti preživele da bi prijavljivanje stvari što je pre moguće moglo dovesti do obezbeđivanja vitalnih dokaza.

"Priznato je da prijavljivanje seksualnog nasilja može biti uznemirujuće i traumatično, ali uvek je izbor pojedinca da li će nastaviti istragu ili ne“, saopštila je policija.

"Kada budu dostupni forenzički dokazi, istraga se može nastaviti kasnije, ako žrtva kasnije odluči da krene dalje", naveli su iz policije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA