UN ne mogu da utvrde odgovorne za napade na NE Zaporožje

IAEA je u nedelju osudila napad na nukleranu elektranu Zaporožje i zatražila da oni koji stoje iza napada odmah prestanu sa njim

  • 12
Zaporizhzhia Zaporožje nuklearna elektrana Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Ujedinjene nacije ne mogu da utvrde odgovorne za napade na nuklearnu elektranu Zaporožje(ZNPP), rekao je Farhan Hak, zamenik portparola generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

"Pa, mi nemamo mogućnost da utvrdimo napade. Želimo da svi napadi prestanu", rekao je on, dodajući da deli zabrinutost generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Grosija i podržava njegov poziv svim stranama da se zaustave svi sukobi oko tog postrojenja, preneo je TAS S.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije da su ukrajinske trupe nakon dvomesečne pauze nastavile sa granatiranjem nuklearne elektrane Zaporožje.

Samo 19. i 20. novembra na postrojenje je ispaljeno najmanje 25 granata, tvrde Rusi.

Međutim, ukrajinska uprava zaporoške nuklearne elektrane saopštila je da ruske snage stoje iza granatiranja pogona nuklearke, što je u suprotnosti sa tvrdnjama Moskve da su artiljerijske udare izvršile ukrajinske snage.

IAEA: NE Zaporožje bezbedna uprkos granatiranju

Nuklearna elektrana Zaporožje u Ukrajini, koja je pod ruskom kontrolom, je bezbedna uprkos granatiranju tokom vikenda koje je izazvalo veliku štetu, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) nakon što su njeni stručnjaci obišli taj objekat.

Potvrđeno je da je uprkos ozbiljnom granatiranju ključna oprema ostala netaknuta i da ne postoji zabrinutost za nuklearnu bezbednost, navodi se u saopštenju IAEA koje je preneo Rojters.

IAEA je u nedelju osudila napad na nukleranu elektranu Zaporožje i zatražila da oni koji stoje iza napada odmah prestanu sa njim.

Nuklearna elektrana u Zaporožju je najveća nuklearna elektrana u Evropi, a Rusija je preuzela kontrolu nad njom krajem februara.

Video: Rupe na krovovima, okolo dim: Satelitski snimci otkrivaju kako izgleda nuklearna elektrana Zaporožje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čika Velja

    22. novembar 2022 | 08:10

    Pa kako su onda pronašli ko je ispalio granatu na Markale,Kapiju...i puno drugih lokacija???

  • Nikolas

    22. novembar 2022 | 08:04

    OVAJ RADNIK U AMERICKOM VLASNISTVU NESME DA KAZE ISTINU DA UKRAJINSKI FASISTI GRANATIRAJU ATOMSKU CENTRALU!!?

  • Xy

    22. novembar 2022 | 08:40

    Da su u pitanju Rusi, već bi svi to jedva dočekali i objavili. Čim,, ne mogu" da utvrde znači da je u pitanju Ukrajina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA