Bojno polje se menja nakon ruskog povlačenja iz Hersona: Gubici ovih gradova bili bi veliki udarac za Moskvu

Moskva će se fokusirati na istok, dok će Ukrajinci verovatno dati prednost južnom frontu, kažu analitičari

  • 8
Herson Foto: Tanjug/AP

Nakon što su se ruske snage povukle iz južnog ukrajinskog grada Hersona, obe strane sada razmišljaju o sledećem potezu, dok vojni analitičari predviđaju da će se borbe zaoštriti na istoku i prema gradovima Azovskog mora na jugu.

Očekuje se da će sledeće žarište borbe biti u blizini Donjecka u istočnom regionu Donbasa, posebno u blizini gradova Bahmut i Avdivka, i na jugu na ruti do strateških gradova Melitopolja i Mariupolja.

Međutim, stručnjaci su upozorili da uprkos ukrajinskom zamahu, "kako ulazimo u 2023, još uvek očekujemo da će sukob biti uglavnom statičan, i još uvek ne očekujemo da će ijedna strana posebno pobediti ili izgubiti".

Analitičari kažu da je Rusija verovatno vratiti svoj fokus na istok nakon povlačenja sa juga.

Konrad Muzika, iz poljske grupe "Rochan Consulting", koja prati rat, rekao je da bi povlačenje Rusije iz Hersona moglo da ide u korist Kremlja, omogućavajući mu da pomeri resurse sa juga i pojača svoje snage duž istočne linije fronta.

"U februaru je Rusija ušla u Ukrajinu sa malom gustinom snaga i otvorila previše operativnih pravaca, verovatno pod pretpostavkom da će napadi sa severa, juga i istoka naterati Kijev da se pokori. Pošto se ovaj plan nije ostvario, ruske snage su brzo postale suviše tanke. Sa manje teritorija pod svojom kontrolom, gustina ruskih snaga će porasti i Moskva će imati više vojnika po kvadratnom kilometru nego početkom marta", rekao je on.

Ukrajina se bori da potisne ruske snage nazad u Donjeck. Postoje žestoke borbe u blizini Avdivke i i Bahmuta, koji se nalazi na ključnom auto-putu i ​​predstavlja kapiju ka većim gradovima koje drži Kijev i koji služe kao važna vojna čvorišta.

Što se tiče Kijeva, izgleda da će južni front biti njegov glavni fokus, prema rečima Oleksija Melnika, bivšeg potpukovnika ukrajinskog vazduhoplovstva.

"Za Ukrajince je važan istočni front, ali južni fornt prema Mariupolju i Melitopolju je operativno važniji jer tamo Ukrajina može da prekine rusko snabdevanje trupama i pristup Krimskom poluostrvu", rekao je on.

Malo je verovatno da će ukrajinske snage pokušati da pređu Dnjepar, na kome se nalazi Herson, u značajnom broju u bliskoj budućnosti s obzirom na snagu ruske odbrane na istočnoj obali, predviđaju zapadni zvaničnici i analitičari.

Ali očekuje se da će Rusija pomeriti svoje linije snabdevanja dublje u provinciju Herson na toj strani reke jer ukrajinski Himars može da dopre daleko do teritorije koju drži Rusija.

Od Ukrajine se očekivalo da pokuša da pozicionira svoje snage za moguću novu kopnenu ofanzivu između istočnog i južnog fronta, kažu analitičari. Ponovno zauzimanje južnih gradova Melitopolja, Berdjanska i Mariupolja moglo bi da pomogne u uspostavljanju pristupa Krimu, iako su analitičari i ukrajinski i zapadni zvaničnici podeljeni oko toga da li bi takav potez bio moguć.

Ukrajinski generalštab je prošle nedelje rekao da Rusija gomila trupe u blizini Melitopolja.

Melitopolj je strateški važan grad i važno železničko čvorište u Zaporožju, regiji koja se nalazi na strateškoj poziciji između Hersona na jugu i Donjecka na severu.

Gubitak Melitopolja bio bi veliki udarac za Ruse. Prodorom prema Melitopolju Ukrajinci bi ostvarili nekoliko važnih strateških ciljeva, koji bi bili važan korak prema njihovom cilju -potpunom oslobađanju zemlje.

Oslobađanjem Zaporožja ukrajinske snage bi prekinule teritorijalnu vezu između ruskih snaga na Krimu i u Donbasu.

To bi otežalo poziciju ruskim snagama i na severu i na jugu, posebno na Krimu, dok bi oslobađanje Mariupolja, koji se nalazi na granici tog područja, bilo i veliki simboličan uspeh Ukrajinaca, s obzirom na posebnu važnost Mariupolja za ukrajinski ratni narativ.

Video: Baka na kolenima dočekala unuka koji je ukrajinski vojnik: Snimak iz Hersona se širi po mrežama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    22. novembar 2022 | 13:16

    NATO BAS NASTAVLJA RAT PUNOM ZESTINOM U UKRAJINI PROTIV RUSIJE !!! UKRAJINCI NATO TOPOVSKO MESO GINU ZA JACANJE DOLARA !!!

  • i

    22. novembar 2022 | 14:44

    Hahahaha!! Rusija vojna sila!! Hahahaha!!

  • Ginu

    22. novembar 2022 | 14:13

    Ukrainci rusi ih ubijaju ginu rusi ukri ih ubihaju a ameri uzivaju i doziraju malo poguraju ukrainu pa stanu pa kad zatreba opet i polako a ti putine idiote sta ti je trebalo to samo neke ukaze potpusujes svaki dan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA