Vrhovni sud SAD odobrio objavljivanje Trampovih poreskih prijava pred Odborom za budžet i poreska pitanja

Tramp je prvi predsednik u poslednjih 40 godina koji nije objavio svoje poreske prijave

  • 0
Donald Tramp

Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Vrhovni sud SAD odobrio je danas objavljivanje poreskih prijava bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa pred Odborom za budžet i poreska pitanja Predstavničkog doma, u kome većinu imaju demokrate.

Niži sudovi su ranije več zaključili da kongresni odbor ima široka ovlašćenja da dobije uvid u Trampova poreska dokumenta i odbacili Trampove tvrdnje da je reč o prekoračenju kongresnih dužnosti, prenosi Rojters.

Tramp je ranije te zaključke ocenio kao politički motivisanu odluku.

Današnja odluka Vrhovnog suda odbacuje prethodu odluku predsedavajućeg sudije tog tela Džona Roberts od 1. novembra da privremeno zaustavi predaju Trampovih poreskih prijava odboru američkog Kongresa.

Odbor za budžet i poreska pitanja Predstavničkog doma i njegov predsednik, demokrata Ričard Nil iz Masačusetsa, prvi put su zatražili Trampova poreska dokumenta 2019, u okviru istrage o tome da li se bivši predsednik povinovao poreskim zakonima i programu revizije američke Poreske službe (IRS).

Tramp je prvi predsednik u poslednjih 40 godina koji nije objavio svoje poreske prijave jer je nastojao da zadrži u tajnosti detalje svog bogatstva i aktivnosti svoje kompanije za nekretnine, Tramp Organizejšn.

Video: Ličnosti sveta: Donald Tramp

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA