Viktor Orban na udaru kritika zbog kontroverznog šala: Prikazana mapa "velike Mađarske", na njoj i deo Srbije

Na snimku se vidi kako se Orban pozdravlja sa mađarskim fudbalerom noseći šal koji, prema pisanju medija, prikazuje mapu "velike Mađarske", uključujući teritorije koje su sada deo susednih zemalja: Austrije, Slovačke, Rumunije, Hrvatske, Srbije i Ukrajine

  • 8
Viktor Orban Viktor Orban / Foto: Tanjug/AP

Mađarski premijer Viktor Orban našao se na udaru nakon objavljivanja snimka sa fudbalske utakmice, na kojoj je nosio šal koji je prikazivao istorijsku Mađarsku, uključujući delove Ukrajine, Srbije i susednih zemalja.

Na snimku se vidi kako se Orban pozdravlja sa mađarskim fudbalerom Balašom Džudžakom noseći šal koji, prema pisanju medija, prikazuje mapu "velike Mađarske" u granicama pre 1920. godine, kada su zemlji pripadale teritorije koje su danas sastavni delovi Rumunije, Hrvatske, Slovačke, Srbije, Austrije i Ukrajine.

Orban je nosio crveno-belo-zeleni navijački šal sa mapom u granicama pre Trijanonskog sporazuma iz 1920. godine, zbog koga je Mađarska izgubila 72 odsto svoje teritorije, a tri miliona etničkih Mađara je završilo u inostranstvu.

Snimak je izazvao kritike brojnih evropskih zemalja.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Orbán Viktor (@orbanviktor)

Portparol ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko rekao je u utorak da će Kijev pozvati mađarskog ambasadora "koji će biti obavešten o neprihvatljivosti akta Viktora Orbana".

"Promocija ideja revizionizma u Mađarskoj ne doprinosi razvoju ukrajinsko-mađarskih odnosa i nije u skladu sa principima evropske politike. Čekamo zvanično izvinjenje sa ukrajinske strane", napisao je Nikolenko na Fejsbuku.

I rumunsko ministarstvo spoljnih poslova takođe je reagovalo besno, rekavši da je mađarskom ambasadoru u Bukureštu stavljeno do znanja "odlučno neodobravanje tog gesta".

"Svako prikazivanje revizionizma, bez obrzira u kojoj formi, je neprihvatljivo, suprotno realnosti i zajedničkim opredeljenjima", reklo je ministarstvo u saopštenju u ponedeljak.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović u ponedeljak je rekao da službeni Zagreb ne bi trebalo da reaguje na njegov potez, prenosi Večernji list.

Premijer Andrej Plenković u ponedeljak je izjavio da nije video snimak na kojoj mađarski premijer nosi kontroverzni šal.

Orban se u utorak oglasio na Fejsbuku, ali se nije direktno osvrnuo na kontroverzu oko šala.

"Fudbal nije politika. Hajde da ne vidimo nešto čega nema. Reprezentacija Mađarske je tim svih Mađara, bez obzira gde žive", napisao je on.

Guardian prenosi da je Orban redovno izazivao kontroverze sa susednim zemljama pozivajući se na teritoriju Mađarske pre Prvog svetskog rata.

Ukrajina i Mađarska su se više puta sukobile u prethodnim godinama zbog onoga što je Mađarska rekla da su ograničenja prava etničkih Mađara koji žive u Ukrajini da koriste svoj maternji jezik, posebno u obrazovanju, nakon što je Ukrajina 2017. usvojila zakon kojim se ograničava upotreba manjinskih jezika u školama.

Oko dva miliona etničkih Mađara žive u susednim zemljama, uključujući 1,2 miliona u Rumuniji i 150.000 u Ukrajini.

Video: Kako izgleda okolina mesta jutro nakon što su pale rakete na Poljsku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA