Oglasila se premijerka Škotske nakon blokade referenduma: "Naš glas neće biti ućutkan"

Konzervativna britanska vlada Velike Britanije odbija da odobri novo izjašnjavanje Škota, uz obrazloženje da je to pitanje rešeno na referendumu 2014. godine kada su škotski birači odbili nezavisnost

  • 1
Nikola Stardžon, Škotska Foto: Profimedia

Premijerka Škotske Nikola Stardžon izjavila je danas da je borba za nezavisnost njene zemlje samo ojačana presudom Vrhovnog suda Velike Britanije, kojom se praktično blokira održavanje drugog referenduma o nezavisnosti bez dozvole zvaničnog Londona.

Stardžon je na Tviteru napisala da je razočarana presudom, ali da će je poštovati, prenosi Rojters.

"Zakon, koji ne dozvoljava Škotskoj da bira svoju budućnost bez saglasnosti Vestminstera, razotkriva da je dobrovoljno parterstvo sa Ujedinjenim Kraljevstvom samo mit. Škotska demokratija neće biti poricana, naš glas ne može i neće biti ućutkan", rekla je premijerka Škotske.

Konzervativna britanska vlada Velike Britanije odbija da odobri novo izjašnjavanje Škota, uz obrazloženje da je to pitanje rešeno na referendumu 2014. godine kada su škotski birači odbili nezavisnost.

Škoti su 2014. godine odbacili raskidanje više od 300 godina stare unije sa Engleskom sa 55 odsto glasova birača, ali dve godine kasnije zagovornici nezavisnosti su tražili da se održi novo glasanje zbog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, jer je većina Škota smatrala da je izlazak iz EU bitno promenio političke okolnosti, preneo je ranije AP.

Premijerka Škotske i liderka Škotske nacionalne partije (SNP) Nikola Stardžon, koja se zalaže za nezavisnost, najavila je ranije ove godine da namerava da organizuje izjašnjavanje o nezavisnosti 19. oktobra 2023. godine, ali u skladu sa domaćim zakonom i međunarodnim pravom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA