Kad Brazil igra, baš sve staje: Puste ulice u gradovima, građani zaboravili na probleme, i predsednik navijao

Čak je i novoizabrani predsednik Luis Inasio Lula da Silva napravio pauzu uoči svoje inauguracije 1. januara da gleda utakmicu

  • 0
Srbija Brazil Svetsko fudbalsko prvenstvo Katar Foto: Tanjug/AP

Brazil je pre manje od mesec dana dobio novog predsednika, dok se onaj odlazeći i dalje ne miri sa porazom. Međutim, sva politička dešavanja padaju u potpuno drugi plan kada njihova fudbalska reprezentacija zaigra.

Pogađate, reč je o Svetskom prvenstvu u fudbalu u Kataru koje je trenutno u toku.

Juče je reprezentacija Brazila igrala sa Srbijom, koju je na radost brazilske nacije (i na veliku žalost naše) pobedila, a Brazilci su ostavili baš sve kako bi u žuto-zelenoj odeći, Nejmarovim dresovima i kostimima sa karnevala, gledali kako njihovi fudbaleri debituju na dugo očekivanom Svetskom prvenstvu.

Ispred ogromnih ekrana na čuvenoj plaži Kopakabana u Rio de Žaneiru, usred onoga što bi inače bio radni dan, navijači svih uzrasta su gledali utakmicu sa Srbijom.

Stojeći na plaži u svom brazilskom dresu, građevinski radnik Benildo Fereira skakao je od radosti nakon drugog od dva pogotka.

"Bio sam zabrinut tokom prvog poluvremena bez golova", rekao je Fereira (51) za AFP.

Gradovi duhova

Centri gradova poput Rija, Sao Paola i drugih, u međuvremenu su se pretvorili u "gradove duhova" dok je Brazil doslovno stao da gleda meč.

Prodavac ulične hrane Kaua Suarez (19) i tri mušterije bili su nagurani oko mobilnog telefona koji je stavio na štand za hot dog, gledajući meč u skoro pustom centru Rija.

"Morao sam da radim, pa sam ipak našao način da gledam. Gledaću svaki meč, bez obzira u koje vreme", rekao je on.

"Fudbal je san svakog dečaka iz favele u Brazilu. Ludi smo za njim. Brazilci se rađaju da vole fudbal", dodao je.

Čak je i novoizabrani predsednik Luis Inasio Lula da Silva napravio pauzu uoči svoje inauguracije 1. januara da gleda utakmicu.

On je na Tviteru objavio sliku sebe i supruge u dresovima reprezentacije i sa televizorom u pozadini, uz poruku: "Čestitam Brazilu. Na putu do titule broj šest!".

Dosta je bilo politike

Mala armija prodavaca dresova, zastava, šalova, kapa i beskrajne druge opreme za Svetsko prvenstvo bila je u međuvremenu srećna što je Lulina pobeda na oktobarskim izborima u Brazilu konačno dovela do kraja tabua oko nošenja žute i zelene, boja koje su pobeđena krajnja desnica Žaira Bolsonara i njegove pristalice prihvatili kao svoje.

"Ljudi su pružali otpor. Zaista su čekali do poslednjeg trenutka da kupe žutu i ​​zelenu opremu, zbog političke situacije", rekla je prodavačica Žizel de Freitas (41), koja je na Kopakabani prodavala mnoštvo minđuša, tijara i drugih dodataka.

Za većinu, groznica Svetskog prvenstva je na kraju pobedila.

Ne za svakoga, međutim.

Hotelski portir Osvaldo Alves, mršavi 74-godišnjak proređene sede kose i jarkocrvene uniforme, bio je jedan od retkih koji nisu gledali utakmicu.

"Država uvek ostavlja sve kada igra reprezentacija. Sedimo tamo i gledamo fudbal i ne rešavamo nijedan naš problem", rekao je on.

"To je bolest koju Brazil ima. Brazilci su jednostavno ludi za fudbalom", zaključio je.

Video: Brazilac o rezultatima utakmice Srbija - Brazil

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA