• 0

Nemačka će olakšati sticanje državljanstva? Nacrt zakona poslat na proveru

Umesto sadašnjih osam godina državljanstvo će se moći steći već nakon pet godina legalnog boravka

  • 0
Posao u Nemačkoj pasoš

Foto: Shutterstock

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer predstavila je delove nacrta zakona kojim bi trebalo da se olakša sticanje nemačkog državljanstva i prema kojem će se upis u državljanstvo, umesto sa sadašnjih osam, moći zatražiti već nakon pet odnosno tri godine legalnog boravka.

"Umesto sadašnjih osam godina državljanstvo će se moći steći već nakon pet godina legalnog boravka, a u slučaju vrlo uspešne integracije već i nakon tri godine", rekla je ministarka Fezeru razgovoru za nekoliko nemačkih medija.

Nacrt zakona poslat na proveru

Pod vrlo uspešnom integracijom Fezer podrazumeva brzo učenje nemačkog jezika i dobru integraciju u radni ili obrazovni sistem zemlje. "Nacrt zakona je gotov i poslat je nadležnim ministarstvima na proveru", saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi Index.hr.

U istom saopštenju se navodi da su detalji zakona već dogovoreni između stranaka vladajuće koalicije. Socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada je u svom koalicionom ugovoru predvidela reformu zakona o sticanju državljanstva.

Prema tom nacrtu bi deca rođena u Nemačkoj automatski stekla pravo na državljanstvo ako jedan od roditelja najmanje pet godina legalno boravi u Nemačkoj.

Sniženi i jezički kriterijumi

Kod osoba starijih od 67 godina ubuduće će kao uslov za sticanje državljanstva biti sniženi jezički kriteriji te će biti dovoljno da se podnosilac zahteva može "usmeno sporazumeti".

"Olakšanim postupkom sticanja državljanstva želimo da izađemo u susret generaciji gastarbajtera koji su dali značajan doprinos razvoju ove zemlje", rekla je Fezer.

Ona je takođe najavila da bi trebalo biti omogućeno i lakše sticanje dvostrukog državljanstva, koje je trenutno u Nemačkoj, uz neke izuzetke, zabranjeno.

"Za integraciju je mnogo važnije poznavanje jezika, obrazovanje i priznanje demokratskog poretka nego pitanje poseduje li podnosilac zahteva još neko drugo državljanstvo", rekla je Fezer.

Nemogućnost zadržavanja starog državljanstva prilikom primanja nemačkog smatra se najvećem preprekom za pojačani ulazak stranaca, koji već duže žive u Nemačkoj, u registar nemačkih državljana. Državljani Evropske unije smeju da zadrže svoje staro državljanstvo i nakon sticanja nemačkog pasoša.

Video: Merkelovoj zazvonio telefon usred razgovora sa Putinom: Pogledajte šta je kancelarka uradila

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA