≫ 

Grosi: IAEA završila bezbednosnu misiju u Černobilju

Na zahtev ukrajinske vlade, IAEA će u narednim sedmicama rasporediti ekspertske misije u nuklearne elektrane Rovenskaja, Hmelnickaja i Južnoukrajinskaja

  • 0
Černobilj Ukrajina godišnjica katastrofe Foto: Tanjug/AP

Jednonedeljna misija stručnjaka za nuklearnu bezbednost i bezbednost u nuklearnoj elektrani u Černobilju je završena, naveo je generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi u saopštenju objavljenom danas na sajtu IAEA.

IAEA je završila jednonedeljnu ekspertsku misiju za nuklearnu bezbednost i bezbednost u Černobilju, uključujući zonu isključenja koja je postavljena oko nuklearne elektrane nakon nesreće 1986, navedeno je u saopštenju.

Misija će pomoći da se otvori put za nadogradnju i poboljšanje nuklearne bezbednosti elektrane, stoji u saopštenju.

Eksperti IAEA su, takođe, stekli bolje razumevanje bezbednosnih potreba nuklearne elektrane i pružili savete i smernice o praćenju radijacije, navedeno je u saopštenju.

Na zahtev ukrajinske vlade, IAEA će u narednim sedmicama rasporediti ekspertske misije u nuklearne elektrane Rovenskaja, Hmelnickaja i Južnoukrajinskaja.

U sredu je širom Ukrajine izdato vazdušno upozorenje koje je trajalo više od dva sata.

Dnjepropetrovsk, Kijev, Lavov, Nikolajev, Odesa, Harkov i drugi gradovi prijavili su eksplozije i oštećenja na infrastrukturnim objektima.

Prema ukrajinskom Ministarstvu energetike, sve tri nuklearne elektrane pod kontrolom Kijeva (Rovenskaja, Hmelnickaja i Južno-Ukrajinskaja) su isključene iz električne mreže, kao i većina termo i hidroelektrana i objekata za prenos električne energije.

Video: Kako će proći ruski vojnici koji su bili ukopani u crvenoj šumi kod Černobilja? Prognoze su mračne

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA