Kraljica Elizabeta Druga bolovala od raka?

Bivši prijatelj preminule kraljice kaže da je čuo da je Elizabeta Druga bolovala od raka

  • 2
Kraljica Elizabeta II

Foto: Tanjug/AP

Bivši prijatelj kraljice Elizabete Druge, koja je preminula 8. septembra u 96. godini, izneo je u svojoj knjizi nove detalje o njenoj smrti.

Iako je na umrlici pisalo da je njeno veličanstvo preminulo od starosti Žil Brandret u svojoj knjizi navodi da je čuo da je kraljica bolovala od raka.

"Čuo sam da je kraljica imala oblik mijeloma, raka koštane srži, zbog čega je bila umorna, izgubila je na težini i imala je problema sa pokretljivošću", naveo je u knjizi koja će biti objavljena u decembru, a čije delove je objavio Daily Mail.

U toj knjizi opisano je i kako su izgledali njeni poslednji dani i kako je bila živahna i svesna do poslednjeg trenutka.

"Subota i nedelja, 3. i 4. septembar. Vikend je pred kraljičinu smrt. Dr Ijan Grinšilds, koji boravi sa njom u Balmoralu, pronalazi je „u fantastičnoj formi“. On večera sa njom u subotu uveče, drži propoved u parohijskoj crkvi u nedelju ujutru, a zatim ruča sa njom u nedelju popodne. Govore o kraljičinom detinjstvu, njenim konjima, crkvenim poslovima (ona je dosta upućena u sve) i njenoj tuzi zbog onoga što se dešava u Ukrajini", navodi se.

 

To je, navodi se, bilo tipično njeno ponašanje - dobra u životu u sadašnjosti, ali se često oslanja na svoja sećanja na prošlost, zahvalna za lekcije koje ju je život naučio.

U utorak, 6. septembra u 10 sati ujutru, pozvala je Klajva Koksa, jednog od omiljenih trenera njenih trkačkih konja. Želi da razgovara sa njim o izgledima za njenu dvogodišnjakinju, Love Affairs, koja trči u dva sata u Gudvudu.

"Razgovarali smo o ždrebici,  kako bi trka mogla da prođe, kako je još jedan njen konj bio u mojoj štali, i o nekoliko drugih stvari. Bila je oštra kao čačkalica", priseća se Koks.

Taj dan je bio ispunjen obavezama. Ne samo da kraljica počastila svog odlazećeg sekretara za komunikacije, već je provela i vreme sa svojim 14. i 15. premijerom, odlazećim Borisom Džonsonom i novom premijerkom Liz Tras.

"Nije mogla biti ljubaznija, saosećajnija ili lično ohrabrujuća. Štaviše, bila je puna karakterističnog humora i mudrosti", rekao je Džonson.

Narednog dana sve novine objavile su fotografije kraljice. Izgledala je staro i slabo, imala je modricu na desnoj ruci, ali je delovala veoma živahno i budno.

"Ona se osmehuje, gleda preko vrhova naočara u kameru. U njenim očima postoji definitivan, nestašan sjaj", piše u knjizi, prenosi Daily Mail.

Za druge članove kraljevske porodice, taj dan je tekao uobičajeno. Princ Čarls je bio u Lanarkširu, baš kao i Edvard i Sofi, vojvoda i vojvotkinja od Veseksa. Princeza Ana je bila na dva ostrva.

Međutim, tog popodneva počinje da se priča da je kraljici lošije.

"Zvao me je moj zet, bivši oficir gade, da mi kaže da se u Klubu konjice i garde na Pikadiliju, grupe okupljaju da razgovaraju o detaljima operacije Londonski most (kodno ime za akciju koji nastaje u trenutku kada suveren umre). Ono što se desilo? Da li je pala? Da li je imala moždani udar?", pita se autor.

U četvrtak 8. septembra glasine su se kovitlale celo jutro. Bakingemska palata je u 12.32 izdala saopštenje u kojem se navodi da su kraljičini lekari zabrinuti za njeno zdravlje i, iako joj je "udobno“, preporučuju da ostane pod medicinskim nadzorom dok članovi porodice budu obavešteni. Kraljičin helikopter krenuo je iz zamka Vindzor u 6.48 ujutro kako bi pokupio princa Čarlsa iz kuće Damfris u kojoj je proveo noć.

Stigao je u Balmoral u 10.27 ujutro. Kamila je provela noć u Birkhalu na imanju Balmoral i odvezena je automobilom da mu se pridruži.

Kraljevska princeza je već bila tamo — uz majku do kraja. Izveštava se da su Endrju i Edvard, kraljičini mlađi sinovi i Sofi, Edvardova žena, kao i princ Vilijam i princ Hari, na putu.

Postojala je konfuzija oko toga da li će Harijeva žena, Megan, otići sa njim u Škotsku ili ne. Kada je postalo jasno da Ketrin neće ići jer će povesti svoju decu iz škole, ispostavilo se da ni Megan ne ide.

Endrju, Edvard i Sofi i princ Vilijam stigli su na aerodrom u Aberdinu u 15.50 časova izvršnog aviona RAF-a, a Vilijam ih je odvezao u Balmoral, udaljen 45 milja. Stigli su u 17.06 časova. Kraljica Elizabeta II je već bila mrtva.

Zvanično saopštenje o njenoj smrti stiglo je iz Bakingemske palate u 18.30 dok je princ Hari još bio u vazduhu. Njegov let sa aerodroma Luton za Aberdin je odložen. Bio je poslednji u porodici koji je stigao u Balmoral i prvi koji je otišao.

Video: Kraljičin kovčeg spušten u kriptu kapele Svetog Đorđa: Smeštena pored princa Filipa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veks

    26. novembar 2022 | 16:43

    A da li je bitno? Pozivela citav vek

  • mladen milunuc paris

    26. novembar 2022 | 16:30

    Imala je 100 godina normalno da je bolovala od svih bolesti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA